Slovenija
15 ogledov

Za univerzijado javno-zasebna partnerstva?

Univerzijada Saša Despot
Mariborski mestni svet je na predlog župana mestno upravo pooblastil, da vzporedno s pogovori z državo za potrebe načrtovanih investicij začne še s postopki realizacije teh projektov v javno-zasebnem partnerstvu.

Kot je po izglasovanih sklepih povedal mariborski župan Franc Kangler, javno-zasebnega partnerstva ne načrtujejo za vse štiri infrastrukturne projekte – tekaški poligon, cevovod do njega, ledno dvorano in preureditev obstoječe dvorane Lukna, pač pa gre po njegovem mnenju zgolj za "zlato rezervo", če v naslednjih 14 dnevih ne bi uspeli najti skupnega jezika z državo.

Izvedba zimske univerzijade čez leto dni je še vedno ocenjena na 30 milijonov evrov, polovico za organizacijo tekmovanj, polovico za investicije, Kangler pa pričakuje, da bo koncept država v tem znesku podprla. V tem primeru bi morala zagotoviti okoli 22 milijonov evrov, še okoli osem bi jih črpali iz evropskih sredstev, Maribor pa je kot lastna sredstva že zagotovil zemljišča in stroške projektne dokumentacijo.

"Javno-zasebno partnerstvo je možno za vsakega od štirih projektov, ki so za izvedbo univerzijade nujni. Strinjam se z ministrom Lukšičem, da je treba iti po nov sklep v državni zbor. Upam, da bo še ta minister poskrbel za to, da bo osem milijonov, ki so na razpolago za evropska sredstva, šlo za potrebe univerzijade," je dejal Kangler, ki verjame, da bo prihajajoča vlada imela več posluha za omenjeni projekt, saj je Janez Janša ne nazadnje podprl projekt že v času svojega prejšnjega mandata.

Ni niti sob za udeležence iger

Kar se tiče težav z zagotavljanjem nočitvenih zmogljivosti v mariborskih študentskih domovih, saj jim je univerza lahko ponudila zgolj 400 ležišč, je Kangler dejal, da ga presenečajo informacije rektorja Danijela Rebolja, po katerih so dekani fakultet soglasno zavrnili možnost preložitve izpitnih rokov študentov za dva tedna. Župan je zato napovedal sestanek z vodstvom univerze še ta teden, saj ima pri sicer avtonomni odločitvi univerze tudi podporo ministra za šolstvo in šport, ki opravlja tekoče posle, Igorja Lukšiča.

Možna odpoved in blamaža

V najslabšem primeru pa se Kangler ne izogiba niti možnosti odpovedi univerzijade. "Ta bo v Mariboru, sicer bom predlagal mestnemu svetu in državnemu zboru, da sprejmeta sklep, da univerzijade v Sloveniji ne bo. Odgovornost pa naj prevzamejo tisti, ki niso sledili temu, kar smo podpisali v Bruslju. Mestna občina je skupaj z organizacijskim komitejem storila vse, kar je bilo v naši moči. Nimamo pa vpliva na to, kaj je uvrščeno v državni proračun in kaj ne," je dejal mariborski župan.

Kar nekaj mestnih svetnikov je bilo skeptičnih do celotnega projekta, čeprav ga večina med njimi tudi podpira. A bojijo se, da bo tokratni sklep na koncu vseeno pomenil, da bo večina finančnih obveznosti tako ali drugače vseeno padla na pleča mestne občine, v najslabšem primeru z dodatnim zadolževanjem. O tem, da bi bilo treba resno razmisliti o morebitni odpovedi dogodka, je neposredno razmišljal le svetnik Zaresa Gregor Jager, ki tudi ne verjame vsem Lukšičevim obljubam, saj, kot je dejal, ta kmalu odhaja z ministrstva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.