Slovenija
45 ogledov

Za varno življenje Romov

Po besedah Braneta Novaka so policisti v romskih naseljih lepo sprejeti. (Foto: Žurnal24 main
Delavnice. Otrok mora vedeti, da te policist lahko ustavi, če delaš prekrške.

 

Izobraževanje
Tudi v vrtcu. “Za novo leto bo romski vrtec v Kerinovem grmu zgrajen,” napoveduje krški župan Franc Bogovič. Po njegovem so težave Romov predvsem, da so neizobraženi, brez služb, ukvarjajo se z nelegalno dejavnostjo in otroke pošiljajo v šolo brez znanja slovenskega jezika.

Kerinov grm. Policisti so skupaj z Društvom zaveznikov mehkega pristanka v največjem romskem naselju v krški občini organizirali delavnice za romske otroke.

Policisti lepo sprejeti
Pred začetkom šolskega leta želimo otroke in starše pripraviti na varno pot v šolo,” je dejal predstavnik društva Tom Gomizelj.Otrokom smo predstavili, kdo je pravzaprav policist, in jim povedali, kdaj jih lahko ustavi,” je pojasnil višji policijski inšpektor Brane Novak. Dodal je, da je prihod policista v romsko naselje danes nekaj običajnega in da so policisti lepo sprejeti. Danes so bili res, mlade Rome pa so zanimali predvsem njihovi motorji, avtomobili in sirene. “Ko bom velik, bom policist,” je kričal mali Rom, ves umazan po obrazu, in vlekel policista za srajco.

Otrokom bi rada pomagala, da bi policiste lažje sprejeli v svoje okolje.
Nataša Brajdič Slivšek, prva romska policistka

Statistika
Policisti ne vodijo posebne statistike o prekrških Romov, saj bi šlo za narodnostno razlikovanje, a Robert Perc s Policijske uprave Krško priznava, da je bil do pred kratkim glavni problem Romov neprivezovanje z varnostnimi pasovi in vožnja z neregistriranimi vozili. Imajo pa še danes včasih nameščene “izposojene” tablice, dodaja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.