Slovenija
18 ogledov

Za varnost in varčnost

Število porodov bo v naslednjih letih upadlo, več nosečnosti bo težjih – tudi to Žurnal24 main
Racionalizacija porodnišnic. Minister dobil zeleno luč zdravstvenega sveta.

Porodi. Zdravstveni svet je enoglasno podprl strategijo za reorganizacijo porodniško-ginekološke mreže. S tem je ministru Dorijanu Marušiču dal zeleno luč za pripravo akcijskega načrta. "Ne govorimo o zapiranju, ne govorimo o ukinjanju. Povezovanje je nujno in potrebno," pravi Marušič, ki upa, da v javni razpravi – ta se uradno začenja danes – ne bo politiziranja in da "ljudje ne bodo pometali s stroko".

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Višja standard in varnost
"Škoda bo nastala, če bomo ostali pri taki organizacijski shemi, kot jo imamo danes, s tako delitvijo dela, kot jo imamo danes, s tako porabo javnih sredstev ... nas bo čas povozil in bomo hodili po storitve v Evropo," pravi minister.

Že zdaj okoli 150 porodnic na leto rodi v Avstriji. Poleg višjega standarda naj bi z reorganizacijo zagotovili predvsem večjo varnost porodnic. Glede na ugotovitve strokovne skupine samo od štiri do šest porodnišnic opravi toliko porodov, carskih rezov, medeničnih porodov in porodov dvojčkov, da dosegajo pogoje za zagotavljanje varnosti porodnic in otrok. "Nihče ne bi želel leteti v ZDA s pilotom, ki vozi letalo dvakrat na leto," pravi Helena Meden Vrtovec, vodja strokovne skupine.

Vsaj tisoč porodov

Bolnišnice, ki bodo hotele ohraniti porodne oddelke, bodo morale imeti 24-urno neprekinjeno zdravstveno varstvo za porodnice ter zagotavljati ekipe z osmimi ginekologi porodničarji, 12 babicami in štirimi neonatologi. Merila varnosti za delo in učenje izpolnjujejo porodnišnice, kjer se rodi vsaj tisoč otrok na leto, torej trije na dan. Manj se jih po zadnjih podatkih rodi v Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Izoli, na Jesenicah, v Trbovljah in Brežicah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.