Slovenija
33 ogledov

"Za varnost zaposlitve naj bo podlaga uspešnost"

Boris Koprivnikar
1/4
Anže Petkovšek
Boris Koprivnikar je uspešno prestal predstavitev pred pristojnim odborom, saj ga je enajst članov potrdilo, medtem ko jih šest ni bilo zadovoljnih z njegovo predstavitvijo.

"Naloga javne uprave je, da koristi državljanu, da koristi organizacijam, ki od nje pričakuje neke storitve in ne nazadnje tudi naloga ministrstva za javno upravo je v tem, da sem ostalim resorjem v vladi in organom v sestavi nudi kvaliteten servis in kvalitetno podporo. To je vodilo presoje vsake odločitve, ki bi jo na tem mestu, v kolikor se boste strinjali, da sem kompetenten, tudi uporabil pri vsako dnevnem delu," je v svoji predstavitvi povedal Boris Koprivnikar, kandidat za ministra za javno upravo.

Zagovarja javno, enostavno in transparentno predstavljeno delo javnih uslužbencev, ki morajo biti stalno pod pritiskom tistih, ki so uporabniki njihovih storitev. Pomembno je, da se resorji med seboj veliko pogovarjajo o vsebinskih zadevah in da pride do usklajevanj na začetku priprave kakršnikoli dokumentov.

Enega največjih izzivov vidi v pretirani birokratizaciji. "Jaz rad rečem, da je pretirana birokracija dejansko mlinski kamen te države, kajti vse postopke smo tako natančno, ali pa številne postopke tako natančno definirali, da praktično ne moremo ničesar več spremeniti in kadarkoli želimo neko noviteto, neko izboljšavo se dejansko zaletimo v pravni problem, da je vse predpisano in se nič ne da delati drugače." Razlog za to vidi v pomanjkanju pripravljenosti za prevzemanje odgovornosti. "Če je vsak postopek predpisan, potem državni uradnik dejansko ne rabi prevzemati odgovornosti za neko svojo subjektivno strokovno odločitev." 

Nujno je treba opredeliti funkcije, ki jih nek organ dejansko mora zagotavljati in nato določiti cilje, ki jih morajo dosegati. Zaveda se, da je natančna opredelitev merljivih ciljev najbolj težavna, a ključna naloga. Določiti je treba kompetence, pristojnosti in odgovornosti, kajti o vsaki zadevi mora biti znano, kje in kdo dokončno odloča. "Treba je vzpostaviti jasen nadzor, jasen sistem merjenja učinkovitosti, ki mora temeljiti na pravi, jasni opredelitvi ciljev." Na področju kadrov si želi imeti pregled nad tem, kakšna znanja imajo zaposleni in koliko so obremenjeni.

Na področju informatike in e-storitev je poudaril pomen združevanja podatkovnih baz in centralizacije informacijskega sistema, ki mora biti pregleden in polno pretočen. Rešitev vidi tudi v informacijskih oblakih, ki bi združili aplikativne podpore. "Mi za informatiko damo preveč. In rezultat, ki ga za ta denar dobimo je premalo uporaben, zato ker imamo zaradi tega še celo vrsto težav z usklajevanjem prenosom podatkov in podpori našemu delu," je bil kritičen.

Področja, ki se jih bo treba dotakniti so tudi teritorialna organiziranost državne uprave, torej upravnih okrajev, in lokalne samouprave občin. Poudaril je tudi pomen sodelovanja z nevladnim sektorjem, čigar prednosti so delovanje v lokalnem okolju, razumevanje potreb državljanov in to, da jim je blizu.  

Na vprašanje, kako se bo soočal s sindikati javnega sektorja, je odgovoril, da ga na to vsi opozarjajo, a da sam spremlja dogajanje. "Poglejte, socialni partnerji smo na isti barki, gospodarstvo, država, sindikati z zaposlenimi smo vi na isti barki. In če ta barka ne bo šla po svoji poti, potem bomo vsi skupaj stali na mestu." Povedal je, da že ima nekaj načrtov in strategijo za pogajanja, o kateri pa javno ne želi razpravljati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.