Slovenija
15 ogledov

''Za vedno bomo živeli skupaj''

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
''Nadaljnja vprašanja bomo reševali kot dobri sosedi - dobro je, da se zapre to poglavje,'' pravi Kosorjeva. Pahor ji je zagotovil, da Slovenija ne bo blokirala prihodnjih hrvaških pogajanj z EU.

Današnji referendum so napeto spremljali tudi na Hrvaškem.

 

Hrvaški mediji so pozorno spremljali razplet slovenskega referenduma. Spletni portali največjih medijskih hiš izpostavljajo dramatično štetje glasov, v glavnem pa je čutiti olajšanje nad slovenskim ZA.

Premier Borut Pahor in njegova hrvaška kolegica Jadranka Kosor sta se po telefonu pogovarjala po zaprtju volišč. ''Vprašanje referenduma je notranja zadeva Slovenije, zato bom zelo previdna pri svojih izjavah. Posebej cenim njegovo izjavo, da zdaj nič več ne blokira hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo. Dialog se nadaljuje, kar pa je za Hrvaško zelo pomembno, je to, da nam je s sporazumom uspelo ločiti pristopna pogajanja, ki se nadaljujejo, od vprašanja meje. Odkar smo se dogovorili za arbitražo, smo odprli in zaprli več poglavij kot prej v štirih letih in pol. Pomembno je še poudariti, da roki začnejo teči, ko Hrvaška podpiše sporazum o vstopu v EU. Prepričana sem, da ne bo nobenih težav več pri odpiranju in zapiranju poglavij,'' je za HRT dejala Kosorjeva.

''Nadaljnja vprašanja bomo reševali kot dobri sosedi – dobro je, da se zapre to poglavje,'' je še dodala Kosorjeva in opozorila, da bomo Slovenci in Hrvati vedno sosedi.

Mnenji: Pozitivno s Hrvaške

 

Aleksandar Stankovi%C4%87 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

''Slovencem vsaka čast''
"Slovenskim državljanom vsaka čast za zeleno luč, ki so jo dali za arbitražni sporazum med Hrvaško in Slovenijo. Takšna odločitev zbuja optimizem, da bosta Hrvaška in Slovenija svoje spore reševali s hladno glavo ter da zaradi ozkih strankarskih interesov posameznih vodij z obeh straneh ne bodo trpeli navadni državljani. Osebno mi je popolnoma vseeno, kakšna bo odločitev arbitraže; pomembno je, da imata naša dva naroda dobrososedske odnose; da bo v prihodnje promet ljudi in blaga neoviran. Verjamem, da ta odločitev daje upanje, da se bodo tudi težave z nuklearko Krško in Ljubljansko banko reševale na podoben način,'' meni Aleksandar Stanković, novinar in voditelj oddaje Nedjeljom u 2 HRT, novinar leta na Hrvaškem.

Zagorac | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Glasovanje z glavo
"Slovenci so na referendumu glasovali z glavo in v prid možnosti za trajno rešitev mejnega vprašanja s Hrvaško. Naveličani dolgotrajnih mejaških prepirov in razprtij so podprli željo po dokončni ureditvi statusa svoje pomorske države in dolgoročnih dobrososedskih odnosih,'' pa pravi Vlado Zagorac, dolgoletni dopisnik Večernjega lista iz Slovenije.

Evropa pozdravlja
Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je rezultat označil za korak naprej. "Zelo pozdravljam podporo, ki so jo Slovenci na referendumu izkazali arbitražnemu sporazumu, ki sta ga podpisali vladi Slovenije in Hrvaške," je sporočil Barroso.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.