Slovenija
95 ogledov

Za vikend bodo zagnali prve naprave

Priprave na Krvavcu RTC Krvavec
Gotovo bo za vikend možna smuka na Voglu, Krvavcu, Rogli, v Kranjski Gori, v Cerknem in na Soriški planini. V Kranjski Gori v petek brezplačna smuka.

"Na Krvavcu je zapadlo dobrih 20 cm naravnega snega, ki obenem tudi hladi podlago, ob tem smo zagnali tehnično zasneževanje, z namenom, da izkoristimo dane razmere in kar najhitreje začnemo letošnjo smučarsko sezono," pravi Luka Vraničar z RTC Krvavec, kjer se so danes odločili, ali bodo smučarsko sezono odprli že ta konec tedna. "Obratovala bo kabinska žičnica za dostop, šestsedežnica Vrh Krvavca, štirisedežnica Tiha dolina, otroška vlečnica Luža in otroški trak Gospinca." Obiskovalcem bodo na voljo cenejše vozovnice - cene bodo enake kot v predprodajenem obdobju (za odrasle dnevna karta 27 evrov).

Priprave na Krvavcu | Avtor: RTC Krvavec RTC Krvavec

PREBERITE ŠE: 

Novost bo popolnoma avtomatizirano zasneževanje na progi od Vrha Krvavca do Gospince (6-sedežnica Vrh Krvavca). "Avtomatizacija omogoča precej večji izkoristek načrpane vode in s tem hitrejše in učinkovitejše zagotavljanje snega za smuko," pojasnjuje Vraničar. "Modernizirali bomo panoramske table z interaktivno signalizacijo odprtih prog in žičniških naprav, da bodo goste imeli dober pregled nad situacijo na planini."

slovenija 06.12.07 zicnica, smucarji, sneg, smucisce, Krvavec; foto:sasa despot | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za praznike že precej zasedeni

Šola smučanja se seli v novo leseno hiško alpskega sloga v območju Gospinice pod spodnjo postajo štirisedežnice, otroški vrtec bodo ratzširili in vsebinsko dopolnili, ne-smučarjem pa omogočili dnevno sankanje v "Snežnem bazenu" v Tihi dolini.

Nastanitvene kapacitete za božično-novoletne praznike so že dobro zasedene. "Nekaj prostih mest pa se v teh dneh, ko je zapadel sneg, hitro polni," pravi Vraničar. 

V petek na Voglu, v soboto na Rogli

Že v petek bo zagotovo mogoče smučati tudi na Voglu, v soboto pa na Rogli. "V četrtek bomo dokončno odločili, katere naprave bodo delovale, a gotovo bo delala nihalka in štirisedežnica 
Brunarica ter otroški park," pojasnjuje Boštjan Mencinger s SKI centra Vogel. "Za vlečnico obstaja možnost, da bi jo v soboto zagnali, danes bomo videli, če se bo podlaga danes utrdila, vremenska napoved kaže v redu."

Na ROgli delujejo vse smučarske proge, ki so pokrite z do 50 centimetri naravneg | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Na Rogli bodo v soboto odprte Uniorček 1 in 2, Planja in Košuta. "Smučali bomo od 9. do 16. ure, otroci za 8, odrasli pa za 16 evrov," so zapisali na Facebook spletni strani. 

Sezono začenja v soboto še Smučarski center Cerkno. Dostop do smučišča na Črnem vrhu nad Cerknim bo možen s sedežnico Počivalo, za obiskovalce pa bo odprta smučarska proga Dolina.

V soboto brezplačna smuka v Kranjski Gori

Prve vlečnice bodo zagnali tudi v Kranjski Gori. "Za vse ljubitelje smuke bo v petek obratovala vlečnica Mala Mojca, smuka bo za vse brezplačna od 9. do 16. ure," so pojasnili pri RTC Kranjska Gora. Od sobote dalje bosta obratovali dve vlečnici, Mala in Velika Mojca. "V kolikor nam bodo vremenske razmer dopuščale in bomo lahko izdelali dovolj snega, bomo postopoma odpirali tudi ostale dele smučišča," so pojasnili pri TIC Kranjska Gora. Svoja vrata bo v soboto odprla tudi alpska vasica v centru Kranjske Gore.

Odpira se tudi Soriška planina

Tudi na smučišču Soriška planina bodo predvidoma začeli z obratovanjem že ta vikend. "Trenutno je zapadl do 40 cm snega, pričeli smo tudi z umetnim zasneževanjem, koliko ga bo do konca tedna, pa je odvisno od vremenskih razmer," je včeraj pojasnila Polona Golija s TC Soriška planina, kjer pričakujejo boljšo sezono od lanske. "Če bo le vreme primerno, saj smo čez poletje opravili veliko dela in potrebnih vzdrževanj, tako da je smučišče letos urejeno veliko bolj, kot v preteklih sezonah. Posodobljena in podaljšana je proga za tek na smučeh, nova je otroška vlečnica Lucija." Za novo leto so že polno zasedeni, za božične praznike pa imajo še nekaj prostih mest.

Na Veliki planini odvisni od naravnega snega

Na Veliki planini odprtja smučarske sezone še niso napovedali. "Smučišče na Veliki planini se bo odprlo takoj, ko bo zadosti naravnega snega, saj umetnega zasneževanja nimamo," pojasnjuje Leon Keder. "Trenutno je na Veliki planini približno 25 cm snega." 

Velika planina | Avtor: Velika planina Velika planina

Letos pričakujejo boljšo sezono, saj lansko leto zaradi nedelovanja sedežnice, smučišče ni obratovalo v celoti. "Letos bo obratovala sedežnica Šimnovec, vlečnici Jurček in Zeleni rob," pojasnjuje Keder. Otrokom in smučarskim začetnikom bo na voljo nova vlvlečnico Jurček, novost pa je predvsem zimski smučarski park. "Med vikendom in v primeru obiska organiziranih skupin bodo na prizorišču prisotni tudi animatorji in učitelji smučanja, urejeno pa bo tudi dnevno in nočno sankanje ter možnost izposoje krpelj. Nočitvene kapacitete za novoletno-božične praznike so bolj kot ne že zasedene. 

Na Kopah veselje prihodnji vikend

Smučišče Kope, kjer imajo trenutno 30 do 35 cm snega, bo smučarsko sezono odprlo naslednji konec tedna, med 4. in 6. decembrom.

Smka na Mariborskem Pohorju se bo pričela decembra. "Uradna otvoritev smučarske sezone na Pohorju je predvidena v dneh med 17. In 20. decembrom," so pojasnili pri Marpromu. "V kolikor bodo vremenske razmere dopuščale pa bo možna smuka tudi kak teden prej. Ta vikend še smučanje ne bo mogoče, saj na Pohorju še ni dovolj snežne odeje, za varno pripravo smučišč."

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.