Slovenija
32 ogledov

Za volitve pomembni datumi

Volitve v Sloveniji Boštjan Tacol
Z razpisom predčasnih volitev so se začela volilna opravila. Do 4. decembra se bo zvrstilo nekaj pomembnih datumov, ki si jih velja zapomniti.

Z 21. oktobrom so začeli teči roki za volilna opravila. Kandidati so imeli do 9. novembra čas, da so vložili svojo kandidaturo za poslanska mesta. To je bil tudi zadnji dan, do katerega so lahko volivci izrekli svojo podporo listi kandidatov ali posameznim kandidatom.

Volilna kampanja se je uradno začela 4. novembra in traja do 2. decembra ob polnoči. Deveti november je bil tudi rok, do katerega so morali kandidati za poslance državni volilni komisiji (DVK) posredovati podatke o organizatorju volilne kampanje, odgovorni osebi in odprtju transakcijskega računa za volilno kampanjo.

Do 14. novembra mora nato DVK izdati odločbe o zavrnitvi oziroma potrditvi kandidature oziroma liste kandidatov. Osemnajst dni pred glasovanjem volilne komisije volilnih enot sestavijo seznam potrjenih kandidatov v volilni enoti po vrstnem redu, ki se določi z žrebom in sezname kandidatov, o katerih se glasuje v posameznih volilnih okrajih.

Roki pomembni za volivce

Do 24. novembra morajo vsi tisti, ki bivajo v domovih za starejše in tam nimajo stalnega prebivališča, tisti, ki so na zdravljenju v bolnišnicah, zdraviliščih, ter volivci, ki so v zavodih za izvrševanje kazenskih sankcij in želijo glasovati po pošti na območju Slovenije, to sporočiti okrajni volilni komisiji ali volilni komisiji volilne enote.

Med 29. novembrom in 1. decembrom bo med 9. in 17. uro potekalo predčasno glasovanje na sedežeih okrajnih volilnih komisij  ter na upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža.

Prvi december je tudi skrajni rok za najavo namere o glasovanju na volišču, ki je dostopno invalidom, prijavo glasovanja na volišču v drugem okraju kot imajo stalno prebivališče, prijavo glasovanja na območju Slovenije, če imajo stalno bivališče v tujini (izseljenci). Do istega dne morajo volilni komisiji željo po glasovanju pred volilnim odborom na svojem domu najaviti tudi volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču.

Povolilna opravila

Dan po volitvah volilna komisija ugotavlja izid glasovanja po pošti, ki je prispela z območja Slovenije. Teden dni za tem se preštejejo še glasovnice prispele iz tujine.

Med 12. in 16. decembrom DVK ugotovi uradni izid glasovanja in volitev ter pripravi poročilo, ki ga objavi v uradnem listu.

Petnajsti dan po glasovanju DVK posreduje računskemu sodišču podatke o organizatorjih volilne kampanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.