Slovenija
3060 ogledov

Za vpitje na poslanca ali ministra do tisoč evrov globe

Protest, kolesarjenje pred parlamentom Facebook
Vlada se strinja s popravkom zakona o javnem redu in miru. Za vpitje ali nedostojno vedenje do poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali njegovega bližnjega bo po novem predpisana globa od 500 do tisoč evrov.

Za nedostojno vedenje do običajnih smrtnikov je globa od 104 do 417 evrov, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju, mu zdaj grozi od 417 do 834 evrov globe.

Drugi odstavek 7. člena zakona se bo po novem glasil takole: »Ne glede na prejšnji odstavek se z globo od 500 do 1.000 evrov kaznuje, kdor se prepira, vpije ali se nedostojno vede do uradne osebe pri uradnem poslovanju ali v zvezi z uradnim poslovanjem ali do najvišjih predstavnikov države, poslanca, člana državnega sveta, člana vlade, sodnika ustavnega ali vrhovnega sodišča ali zoper njegovega bližnjega, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njegovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve.«

Popravke zakona so med drugim pripravili tudi zaradi več groženj poslancem in ministrom, spomnimo se na primer samo groženj in pljuvanja na poslance pred časom.

Vlada je spremembe zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu javnega reda in miru že poslala v parlament, zdaj pa je z amandmaji sledila pripombam Zakonodajno-pravne službe državnega zbora.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 26
  • rd2dmk2 22:34 01.september 2021.

    za vse vas komentatorje in tiste predlagatelje sploh.. ma vas je vse prehitel Ivo Balila, sam tud on je našel svojga Iztoka , pa nam je lepo zapel..https://www.youtube.com/watch?v=cuXoRaDzGbs

  • ico8 17:04 01.september 2021.

    Uuuuu, to se bo pa nabralo denarja se pa se! Yugosi in tisti napol se tako ali tako ne znajo obvladati, tako da se bo kasiralo za vsakim vogalom. Hehe, sedaj vam bo ostalo se samo tako kot do sedaj: ...prikaži več: Obnasati se nekulturno po vseh moznih forumih, dokler vas se tu ne zacnemo preganjati. Rdeca zvezdica je zacela zahajati, ni kaj, tako imamo, cas je ze bil !!!

  • bogdan76 14:34 01.september 2021.

    kolikšna bo kazen za lažnjive novice oziroma cenzuro pisem.