Slovenija
17 ogledov

Za vrtec nadevropske cene

Razlike med najcenejšim in najdražjim programom vrtca so med občinami lahko tudi Žurnal24 main
Revizija. Ministrstvo za šolstvo dopušča prosto oblikovanje cen vrtcev.
Sivi trg varušk cveti
Varstvo. Lani je pred vrati vrtcev ostalo 5.200 otrok. Javnih in zasebnih vrtcev je pri nas 339, vanje pa je vključenih več kot 71 tisoč otrok. Registriranih varušk je bilo pri nas lani 59, podatka o tem, koliko otrok pazijo, pa ni. Pri babicah in varuškah, ki delajo na črno, je v varstvu več kot 25 tisoč otrok.

Drago. Starši s povprečnimi ali višjimi plačami za vrtec plačujejo eno od najvišjih cen v Evropi. Starši z dohodki okoli 1.400 evrov pa plačujejo tudi do osemkrat višjo ceno kot starši v prvem plačilnem razredu. Računsko sodišče Slovenije (RaS) ugotavlja, da ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) ni zmanjšalo razlik pri plačilu vrtca glede na plačilni razred ter najvišjih plačil vrtca ni znižalo na raven primerljivih evropskih držav. RaS je spremembe zahtevalo pred tremi leti, ko je revidiralo predšolsko vzgojo od leta 2003 do 2006. V aktivnostih po reviziji (follow up) RaS ugotavlja, da glavni problemi ostajajo.

562 evrov je bila lani najvišja cena vrtca za otroka v prvem starostnem obdobju, najnižja cena za enak program pa je bila 299 evrov.

Najdražji na Obali
Lani je vrtec za najmlajše na Obali stal 562 evrov, na Štajerskem pa je bil cenejši za več kot 260 evrov. Glavni vzrok za velike razlike med cenami so število otrok in vrste oddelkov v vrtcu, saj se celoten strošek delovanja oddelkov preračuna na normativno število otrok, pravijo na MŠŠ. RaS medtem ugotavlja, da MŠŠ ne preverja, ali občine pri oblikovanju cen upoštevajo pravilnike za javne vrtce. Prav tako pa MŠŠ naj ne bi ukrepalo glede kršitev pravilnikov. “Zdaj veljavni sistem ne predvideva obveznosti preverjanja,” odgovarja MŠŠ. “Zakon postopek sprejemanja cene ureja tako, da cene programov predlaga vrtec in predlog pošlje občini ustanoviteljici,” dodaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.