Slovenija
23 ogledov

Za vrtičke tudi neurejena in kmetijska

Vrtički Nik Rovan
Zakupniki. Ne bodo smeli sežigati odpadkov ali kuriti, uporabljali bodo lahko le ekološka gnojila.

Mestna občina Ljubljana (MOL) bo po novem v zakup za vrtičke oddajala tudi kmetijska zemljišča in tako povečala površine za vrtičkarstvo, s čimer želi povečati možnosti za dvig ravni samooskrbe na območju MOL. Tako je zapisano v osnutku odloka o urejanju in oddaji zemljišč MOL za potrebe vrtičkarstva.

Lahko za nedoločen čas

Dodali so tudi možnost, da oddajo neurejena območja, ki so namenjena vrtičkom, če občina ne bo imela denarja za ureditev. Zemljišča bodo nato uredili zakupniki z lastnim denarjem brez povračila vloženih sredstev ali s sofinanciranjem MOL. Spomnimo, da občina po 61 vrtičkih leta 2010 kljub napovedim ni uredila novih vrtičkov.

Posamezni vrtiček bo MOL po novem oddala z javnim zbiranjem ponudb ali z neposredno pogodbo. S to bodo oddali "vrtiček znotraj območja, za katerega preneha najemno razmerje, in sicer prvemu čakajočemu kandidatu na seznamu prosilcev za konkretno območje", je zapisano v osnutku.

Med novostmi je tudi ta, da bodo lahko območja za vrtičke oddali za nedoločen čas. Na njih pa bodo lahko zakupniki uporabljali le sredstva za varstvo in gnojenje rastlin, ki jih predpisi dovoljujejo za ekološko pridelavo. Poleg tega bodo zakupniki vedno dolžni dopustiti vzorčenje tal in rastlin zaradi nadzora uporabe sredstev za varstvo in gnojenje rastlin. Nadzor bosta opravljala oddelka mestne uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.