Slovenija
96 ogledov

Za vsakih 100 evrov en dan zapora

Zapor Shutterstock
Državni zbor je potrdil uvedbo nadomestnega zapora z namenom učinkovitejše izterjave glob. V uspešnost takšnega sistema dvomijo v opoziciji.

Ukrep nadomestnega zapora bo prišel v poštev, ko bodo odpovedali vsi drugi mehanizmi izterjave glob. Novela zakona o prekrških namreč predvideva, da se globa poravna na različne načine, in sicer z izterjavo, obročnim odplačilom, delom v splošno korist in nadomestnim zaporom. 

100 evrov = 1 dan zapora

Nadomestni zapor bo po noveli zakona o prekrških možen takrat, ko bo posamična globa oz. seštevek dveh ali več glob, ki ne bodo nižje od 300 evrov, dosegel najmanj 1000 evrov. Za vsakih 100 evrov bo sodišče določilo en dan zapora, največ pa 90 dni. 

Nadomestni zapor bo možen tudi v primeru, ko bo posamezen storilec nabral deset ali več glob pod 300 evri, a v skupnem seštevku najmanj 1000 evrov, zneska pa ne bo mogoče izterjati. Sodišče bo tudi v tem primeru za vsakih 100 evrov glob določilo dan zapora, vendar najdlje za 30 dni. 

Prekrškar bo imel možnost, da se izogne zaporu s predlogom za delo v splošno korist in bo k temu tudi resno pristopil.

Opozicija dvomi v uspešnost

V opoziciji ne verjamejo, da bo uvedba nadomestnega zapora zagotovila uspešno izterjavo glob, dvomijo tudi v sorazmernost takšnega ukrepa. Po mnenju NSi in SDS bi bilo boljše, da bi vlada uredila procesno-pravna jamstvauklonilnega zapora.

Komentarjev 4
  • ac-dc 20:42 25.april 2016.

    Razen , če si namišljen srčni bolnik.

  • Ferluci 18:52 25.april 2016.

    Rezultat: 1:0 za brazilce!

  • zdrej 13:08 25.april 2016.

    To je bedarija z vidika pomanjkanja prostora v zaporih in glede na to da je nekdo "dolžan" državi, potem mu pa še država plačuje za bivanje!! Za prkrške in lažje zločine (jko ni ogroženo življenje kaznjenca ali drugih ljudi ...prikaži več ali lastnine) bi morala vsaka kazen biti izražena v finančni vrednosti in času v katerem se mora plačati. To pomeni, da lahko človek plača kot % njegovega dohodka ali lahko opravi določeno delo v dobro javnosti, če ne more plačati. To bi zmanjšalo pritisk na zapore, recimo tisti, ki ne mroejo plačati (ker je država poskrbela, da kljub službam životarijo), pa bi lahko to opravili v nekem doglednem času (popoldne, sobote, ... ) in vsaj obdržali službo.