Slovenija
6046 ogledov

Za vsako čistilko več kot tri tisoč evrov

Čistilka (simbolična fotografija).
1/2
Žurnal24
V Šolskem centru Velenje so plačevali več kot tri tisoč evrov na čistilko. Zdaj zahtevajo invalide.

V Šolskem centru Velenje (ŠCV) so zahtevali, naj jim prostore po novem čistijo invalidi. S tem manevrom so se znebili delavcev, ki so opozarjali na nepravilnosti, opozarjajo v Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (VIR). 

Sindikat je lani opozoril na težke razmere v katerih delajo zunanji čistilci v velenjskem šolskem centru in ga pozval, naj delavce zaposli, a se to ni zgodilo. Čeprav so podjetju Aktiva čiščenje plačevali več kot 31 tisoč evrov mesečno, kar je več kot tri tisoč evrov na enega čistilca (največ jih je namreč delalo deset), se ŠCV ni odločil, da bi jih zaposlili. Še več, zdaj so z grdim manevrom znebili delavcev, ki so opozarjali na nepravilnosti in nesmotrno porabo javnega denarja, so prepričani v sindikatu.

V javni razpis so dodali določbo, da lahko delo opravlja le invalidsko podjetje, kar je v javnih razpisih izjemno redko. Na razpis se je prijavilo le invalidsko podjetje Aktiva TS, ki ima iste odgovorne osebe kot Aktiva čiščenje. "Takšen manever Aktiva skupini omogoča, da odpusti delavce, ki so do sedaj čistili na ŠCV, na drugo podjetje Aktiva TS, pa zaposlili le tiste delavce, ki se niso sindikalno organizirali in ki niso opozarjali na kršitve delovnopravne zakonodaje. Slednje med drugim potrjujejo tudi dogodki prejšnjega tedna, ko je odpoved brez ponudbe nove pogodbe dobilo več članov sindikata, nove pogodbe pa so se že sklepale z delavci, ki niso člani sindikata," opozarjajo v sindikatu.

Več bodo delavci sami povedali jutri na novinarski konferenci.

"Navedbe kategorično zavračamo"

Na trditve sindikata so se odzvali v podjetju Atkiva čiščenje, kjer "navedbe o nevzdržnih razmerah na lokaciji kategorično zavračamo, saj so povsem normalne in primerljive oz. podobne kot na ostalih lokacijah v naši dejavnosti". Kot pojasnjujejo, so imeli pogodbo za storitve čiščenja prostorov ŠC Velenje z urejanjem okolice, storitev odpadkov ter zimska opravila sklenjeno za obdobje 4 let od 1. 4. 2014 do 31. 3. 2018. "Mesečna cena brez DDV je znašala 25.551,17 evra. Podatek o številu prisotnih na lokaciji ŠCV ni točen, saj je na lokaciji dnevno prisotnih od 15 do 23 ljudi. Aktiva čiščenje je zaradi prekinitve sodelovanja s ŠC Velenje podala odpoved brez ponudbe nove pogodbe zgolj dvema delavkama." 

"V mesečnem znesku 31.172,44 evra je 5.621,27 evra DDV, ki ga v celoti odvedemo državi; preostalih 25.551,17 evra pa predstavlja poleg stroška rednega čiščenja notranjih šolskih prostorov tudi naslednje stroške:
-    urejanje okolice, vključno s košnjo trave in izvedbo zimske službe (ročno in strojno odstranjevanje snega, soljenje proti poledici ter nabava posipne soli in peska..); v skupni površini preko 14.000m2,
-    nabava in nameščanje higiensko toaletnega materiala (toaletni papir, papirnate brisače, tekoče milo …), 
-    odvoz odpadkov na deponijo, 
-    izvedba kompletnega generalnega čiščenja, ki zajema čiščenje steklenih površin, vključno s težje dostopnimi in višinskimi stekli, čiščenje navadnih in lamelnih zaves in žaluzij, odstranjevanje starih in nanos novih talnih premazov, globinsko ekstrakcijsko čiščenje tekstilnih talnih oblog, strojno pranje, voskanje ter poliranje parketa, čiščenje svetlobnih in nadsvetlobnih teles…"

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • nina 20:08 03.april 2018.

    čistilne servise ukinit da se ne bodo okoriščali od ubogih delavcev

  • alen04 15:10 03.april 2018.

    je ni večje lopovščine kakor je Aktiva oz. Aktiva upravljanje.