Slovenija
12 ogledov

Za vse bodo našli postelje

slovenija 11.10.13, merjenje pritiska, bolniska sestra, Dom sterejsih obcanov, D Anže Petkovšek
Dom Prebold. Ob zaprtju bodo za oskrbovance poskrbeli. Trbovlje še v igri.

Danes bo znano, ali bo moral Dom starejših občanov Prebold, ki ima 65 oskrbovancev in 35 zaposlenih, zapreti svoja vrata. Stečajni upravitelj Denis Kostrevc je imel namreč do polnoči čas, da na sodišče poda predlog za nadaljevanje dejavnosti. Tega včeraj do 12. ure ni storil, so nam povedali na Okrožnem sodišču v Celju, kako se je odločil, pa sam ni želel povedati.

Kot pri Črnem lesu

Če se bo dom zaprl, bo za oskrbovance poskrbljeno, je dejal Boris Koprivnikar iz skupnosti socialnih zavodov. "Vsem se lahko zagotovi ustrezna namestitev v javni mreži. To sicer ni dolžnost države, saj je preboldski dom povsem zasebni izvajalec, vendar je osnova neke civilizirane družbe," je dodal in spomnil na primer Črnega lesa, ko so okoliški domovi v nekaj dneh organizirali prevoze in namestitve.

Če se bo dejavnost nadaljevala, pa ostaja v igri dom v Trbovljah. Ena možnost je, da se preboldski dom k njemu priključi kot enota in ga trboveljski prevzame v upravljanje, druga pa, da trboveljski dom samo zagotovi kader in vse potrebno, dejavnost pa bo izvajal stečajni upravitelj, je razložil Koprivnikar.

V Trbovljah nad tako rešitvijo niso ravno navdušeni, saj to zanje predstavlja poslovni riziko, je še dejal Koprivnikar. Po drugi strani pa je lastnik Raiffeisen Leasing menda ponudil izjemno ugodne pogoje, da bi objekte obdržal v funkciji.

Direktorji brez odgovora

Priključitvi oziroma "reševanju nasedle zasebne investicije" že dolgo odločno nasprotujejo tudi direktorji celjskih domov, saj je v javni mreži že preveč kapacitet, širitev pa bi jih spravila v težave. Ob tem so ogorčeni, da jih ministrstvo (MDDSZ) ob njihovih pozivih ignorira, je poudaril Dragan Žohar iz doma v Vojniku. Na MDDSZ so nam dejali, da jim pisno res niso odgovorili, ker jim sproti pojasnjujejo stališča in dejanja. "To je laž. Nismo dobili nobenega odgovora," je odvrnil Žohar. Tudi Koprivnikar meni, da bi si javno pismo zaslužilo pisno pojasnilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.