Slovenija
66 ogledov

Za vse ne bo praznika

Majda Marolt, sekretarka, in Vanja Vizjak, pravnica, pravita, da pri odpuščanjih Žurnal24 main
Delavci sindikaliste največ sprašujejo, kaj jim pripada kot trajnim presežkom.
"Delodajalci se želijo znebiti starejših ljudi, ki bodo upokojitev počakali na zavodu za zaposlovanje, in tudi invalidov. Ali gre pri tem res zgolj za pomanjkanje dela ali tudi za zlorabe, je težko oceniti," pravi Majda Marolt, sekretarka območne organizacije Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za Dolenjsko in Belo krajino.
 

1.077

delavcev je letos ostalo brez dela, na Dolenjskem in v Beli krajini je brezposelnih več kot štiri tisoč.

V sindikatih, kot dodaja Maroltova, proti odpuščanju ne morejo kaj dosti storiti, a poskušajo odpuščenim zagotoviti, da delodajalci upoštevajo vse tiste pravice, ki jim po zakonu in pogodbah pripadajo.

Novoles so prijavili
V Novolesu, ki sicer rešitev vidi v združevanju proizvodnje na enem mestu in odpuščanju okrog 80 delavcev po mehki varianti, so se po besedah Maroltove srečali z arogantnim odnosom vodstva do zakonodaje, ki ureja sodelovanje delavcev pri upravljanju podjetja.

 

Prireditvi za 1. maj

30. aprila ob 20. uri: kresovanje na Smuku nad Semičem, slavnostni nagovor poslanke Renate Brunskole.
1. maja ob 11. uri: Debenc pri Mirni, slavnostni nagovor sekretarja sindikata tekstilne industrije Antona Rozmana.

Vodstvo namreč želi prodati vse počitniške kapacitete, s čimer se svet delavcev ne strinja. Podjetje je res formalni lastnik, toda kdo in kdaj je te kapacitete ustvaril, je druga zgodba," je povedala Maroltova.

Kot pravi, bodo delavci tako ostali še brez edinih počitnic, ki bi si jih lahko privoščili, hkrati pa prodaja ne bo rešila težav podjetja, ki sicer s temi počitniškimi kapacitetami nima stroškov. "Sumimo, da gre pri tem za storitev kaznivega dejanja, zato smo podali prijavo tako inšpektoratu za delo kot na policijo," dodaja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.