Slovenija
12 ogledov

Za vse potnike poskrbljeno

Podaljšanje potovanja s slovenskimi agencijami so si morali potniki večinoma pla Žurnal24 main
Potniki so dobili subvencionirano podaljšano bivanje, v večini primerov pa so si morali sami kriti stroške podaljšanega bivanja. Potovalne agencije so sicer dobro poskrbele za svoje potnike.

Zaradi zaprtja letališč po vsej Evropi in morebitnih posledic in težav z organiziranjem potovanj za potnike smo poklicali več slovenskih potovalnih agencij.

V Kompasu so nam povedali, da so imeli ta konec tedna stik predvsem z obstoječimi skupinami, ki so šle na pot. "Od petka so bile v tujini tri odhodne skupine, še nadaljnje tri, ki so odpotovale, so preusmerili na druga letališča. Od prihodnih skupin imamo dve skupini – ena se nahaja v ZDA, druga pa v Rusiji.  Namestitev za potnike je urejena, čakajo pa na povratek nazaj," je povedala Irena Soban.

Če potnik odpove potovanje, veljajo splošni pogoji, če pa vplača riziko odpovedi, dobi povrnjeno celo kupnino, razen zavarovalnine, so sporočili s Kompasa.

Za višjo silo velja povsod enako – potniki, agencije, prevozniki, hoteli so na enem bregu, na drugem pa narava oziroma višja sila, še pravi Sobanova. Dodatna plačila v takih primerih padejo na posameznika. Kar se tiče odpovedi potovanj, potnike preusmerjajo na nove termine, letalski prevozniki pa omogočajo, da se potovanje preloži do 31. maja.

Ta konec tedna so se pri Kompasu uspeli dogovoriti in prestaviti vse termine, ki jih je bilo treba. Kakršnekoli napovedi v tem trenutku so nemogoče, vse je odprto, jutri je lahko čisto drugačna situacija kot danes. "Napovedi ne moremo delati, vidimo torej iz dneva v dan, kako se dogaja. Zaenkrat se umirja, upamo, da bo vse potekalo normalno preko prvomajskih praznikov, ko je rezerviranih največ terminov," je še povedala Sobanova.

"Podaljšane počitnice kot dodatek iz nebes"
"Trudimo se, da aranžmaje izpeljemo v neokrnjeni obliki, če to ni možno, iščemo alternativne možnosti oziroma letališča. Potnikom, ki so obtičali v tujini, smo priskrbeli namestitev s subvencioniranim doplačilom, to je podaljšanim bivanjem v hotelu," je povedal Matej Knaus, direktor turistične agencije Palma.

V primeru višje sile oziroma elementarne nesreče potniki podaljšanje bivanja na določeni destinaciji plačajo sami. "Tukaj jim skušamo maksimalno stati ob strani. V Egiptu smo jim omogočili plačilo s 50-odstotnim popustom v hotelih, kjer so že bivali, tiste, ki pa v istem hotelu niso želeli podaljšano bivati, smo brezplačno namestili v drugem hotelu. Teh potnikov je bilo zelo malo," je še povedal Knaus.

Iz Hurgade in Šarm El Šejka se potniki vrnejo zvečer, ostale potnike, ki letujejo v Egiptu, pa so preusmerili na alternativna letališča. Potniki iz Lizbone bodo v popoldanskih urah pristali na beneškem letališču, ki je trenutno odprto.

Podaljšanje počitnic so potniki sprejeli kot dodatek, ki jim ga je nekdo poslal iz nebes.
Matej Knaus, Palma

Odpovedi potovanj v prihodnjih dneh sicer ne pričakujejo. So v stalni povezavi s potniki, ki se zavedajo situacije in se prilagajajo. V agenciji verjamejo, da se bodo razmere normalizirale, vendar šele konec tedna. Trenutno se osredotočajo na potovanja, ki so danes, jutri in pojutrišnjem. Imajo odprte dežurne telefone, na spletu pa sproti posodabljajo podatke.

V agenciji pozdravljajo dodaten riziko odpovedi (če bi ga uvedli v primeru posledic vulkanskega pepela na letalski promet) in so ga pripravljeni vključevati v svoje paketne aranžmaje ter potnike vzpodbujati k tovrstnim odločitvam.

V agenciji Relax so nam povedali, da začnejo s svojimi aranžmaji šele v mesecu maju, tako da se s trenutnimi težavami zaradi zaprtja letališč in premestitev potnikov ne soočajo. Enako je v turistični agenciji Intelekta, saj imajo aranžmaje predvidene šele za junij, odpovedi potovanj pa še ne beležijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.