Slovenija
24 ogledov

Za vzdrževanje falcona nekajkrat več, kot doslej

slovenija 16.10.09, falcon, vladno letalo, brnik, foto: bostjan tacol Boštjan Tacol
Za vzdrževanje falcona v prihodnjih štirih letih dobrih šest milijonov evrov, kar je bistveno več, kot je njegovo vzdrževanje stalo v zadnjih dveh letih.

Ministrstvo za obrambo izbira novega izvajalca za vzdrževanje vladnega letala falcon, na maja objavljeni razpis so se javili štirje ponudniki. Vzdrževanje naj bi davkoplačevalce v naslednjih štirih letih stalo 6.520.000 evrov, torej 1.630.000 letno. Zadnje dve leti smo za njegovo vzdrževanje plačali 660 tisočakov, torej 330 tisoč na leto. Zakaj tolikšna razlika?

Na ministrstvu za Žurnal24.si poudarjajo, da ni nujno, da bo ves ta denar porabljen. "Naročnik se s pogodbo ne bo zavezal k porabi sredstev, ta bo odvisna od cene rednih servisov in stroškov za odpravo nepredvidenih okvar, dodatnih del in drugo," pojasnjujejo. Dodajajo pa, da bo v obdobju prihodnjih štirih let potreben in opravljen tudi zahtevnejši šestletni pregled, za katerega predvidevajo, da bo dražji od pregledov v preteklosti.

"Poleg tega ne moremo vnaprej predvideti, kakšna bo obraba komponent in potreba za njihovo vzdrževanje ali za menjavo. Zato že vnaprej predvidevamo vrednost pogodbe višje, kot je bila v preteklosti, da bodo vključeni tudi vsi nepredvideni posegi in s tem povezani stroški ter da bomo vsa dela lahko izvedli v okviru vrednosti veljavne pogodbe." Ministrstvo dodaja, da višjo predvideno pogodbeno vrednost od njih zahtevajo revizorji in nadzorniki. "Ne bomo pa se s pogodbo zavezali, da bomo ves denar tudi porabili," še enkrat poudarjajo na ministrstvu.

Komentarjev 1
  • Branidom 18:25 08.avgust 2014.

    Samo 4.465,75 € na dan..vsak dan..petek in svetek. 226 LETNIH delavskih plač (600 € ).To je tudi 543.333 šolskih kosil po 3 € !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!