Slovenija
74 ogledov

Za vzdrževanje sistema plačali 900 tisoč evrov

Bregar Anže Petkovšek
Posli z državo. Podjetju Marg za vzdrževanje sistema na Morsu skoraj milijon evrov.

Ministrstvo za obrambo (Mors) je brez razpisa, s pogajanji izbralo naročnika za vzdrževanje sistema IRDG za elektronsko upravljanje dokumentov – za vrtoglavih 900 tisoč evrov. V treh letih jih bo dobilo podjetje Marg, ki je ministrstvu prodalo aplikacijo.

“Programska oprema IRDG je licenčna, kar pomeni, da jo lahko vzdržuje le lastnik oziroma pooblaščeni ponudnik storitev,” pojasnjujejo na Morsu.

Računsko sodišče kritično

“Uporaba postopka s pogajanji brez razpisa bi morala biti izjema in ne pravilo,” opozarjajo na računskem sodišču (RčS). Zakonodaja v nekaterih primerih sicer dovoljuje takšen način izbire izvajalca.

Vendar razlogi ne smejo biti povzročeni umetno z neustreznim ravnanjem naročnika, da denimo nanj s pogodbo ne preidejo tudi avtorske pravice, ki bi mu omogočale, da vzdrževanje opravi v lastni režiji, poudarjajo na RčS.

Projekt že od leta 2007

Mors je že leta 2007 objavil razpis za projekt brezpapirnega upravljanja dokumentov, kjer so kot najugodnejšega izvajalca izbrali družbo Marg. V treh letih ji je za vzpostavitev sistema in vzdrževanje plačalo že 1,34 milijona evrov.

“Na ministrstvu je redno en dan na teden navzoč najmanj en sodelavec podjetja Marg,” pravijo na Morsu. Z Marga medtem sporočajo: “V letu 2011 smo za potrebe vzdrževanja sistemov porabili skupaj 3.440 inženirskih ur.”

“To ni enakovreden odnos”

Na problematiko priklepanja na enega samega ponudnika storitev opozarja tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). “Ta pojav je z ekonomskega vidika ponudnika zaželen, saj mu ponuja večjo moč na račun želja kupcev, naročnik pa je pri tem omejen in zato v pogajanjih zaseda precej manj enakovredno stališče,” je kritičen Goran Klemenčič, predsednik KPK, in dodaja:

“Neustrezna priprava javnih naročil predstavlja resna korupcijska tveganja, saj vodi v pojav podjetij, ki so v privilegiranem položaju, pa tudi v višanje cen in/ali nižanje kakovosti storitev.”

Komentarjev 1
  • privat 09:34 29.april 2012.

    če to ni kraja..kaj je??