Slovenija
24 ogledov

Za zakon za odprtje arhivov

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Poslanci so se odločili, da bodo pripravili zakon, ki bo omogočil umik stopnje tajnosti z vseh relevantnih orožarskih dokumentov. Zavrnili predlog SDS, naj se "tajnost" umakne takoj.

Takšen predlog so namreč koalicijski poslanci predlagali in izglasovali že na današnji seji odbora DZ za notranjo politiko, na plenarnem zasedanju pa so ga le še potrdili. Po sprejeti obvezi, sprejeti v obliki deklaracije, mora biti zakon pripravljen v 30 dneh, Franco Juri (Zares) pa je med razpravo povedal, da bo k pripravi povabljena tudi opozicija.

Generalni sekretar v uradu predsednika republike Uroš Krek je zatrdil, da je predsednik Danilo Türk že podal stališče glede tega. V uradu po besedah Kreka nimajo zadržkov glede odpiranja dokumentov, vezanih na urad predsednika.

Ob tem je večina zavrnila predlog SDS, s katerim bi državni zbor pristojnim institucijam predlagal, naj se stopnja tajnosti z dokumentov umakne takoj.

Vinko Gorenak iz SDS je v imenu predlagateljev današnje izredne seje, kjer o  problematiki razpravljajo še poslanci, prepričan, da koalicija s svojim predlogom nima iskrenega namena.

Po zakonu, ki naj bi ga sprejeli, bi se namreč umik tajnosti odmaknil v nedoločno prihodnost.

"Koalicija teme ne želi zapreti," je prepričan Gorenak. Trgovina z orožjem je po njegovih besedah za koalicijo "potička v peskovniku" in "cvetoče drevo", ki zacveti vedno pred volitvami v državni zbor.

To je izredna seja SDS.
Melita Župevc, SD

Poslanec Zaresa Tadej Slapnik pa je povzel domnevne nepravilnosti pri trgovini z orožjem. Po njegovih besedah je odprtih še precej vprašanj glede gotovinskih transakcij: koliko je je bilo, kaj je bilo prodano za gotovino, kje je knjižena, kako je bila porabljena, kdo jo je porabil in za kaj.

Janša: "Ni bilo transakcije, za katero se ne bi vedelo"
Prvak SDS Janez Janša je na izredni seji izpostavil, da gre za temo, ki je bila že večkrat v obravnavi, in stanje primerjal s tistim po 2. svetovni vojni, ko so se glavni nasprotniki po nekaj letih pomirili. "V Sloveniji pa nismo sposobni niti pokopati vseh mrtvih, kaj šele, da bi prikazali resnico," je zatrdil.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po besedah Janeza Janše se v zvezi s trgovino z orožjem uporablja propagandna skovanka "mati vseh afer", to pa je po njegovem razorožitev teritorialne obrambe (TO). "Slovenska teritorialna obramba je še v času volitev 1990 razpolagala z več kot 70 tisoč kosi orožja. Namesto da bi tisto orožje, ki je bilo takrat še v skladiščih JLA, izvzeli, je stara oblast omogočila, da se je pobralo še tisto, ki je bilo v skladiščih teritorialne obrambe," je izpostavil prvak SDS. Poudaril je še, da "v tistih časih ni bilo nobene transakcije z orožjem, za katero se ne bi vedelo", kar naj bi bilo razvidno iz poročila iz leta 1991 in kasneje še iz leta 1993, a da ne eno ne drugo ni bilo razmnoževano, temveč obravnavano zgolj kot ustno poročilo. Dodal je še, da se v 20-letni sagi meša legalna prodaja in tovrstna nelegalna prodaja orožja.

Podobno je v imenu SNS ocenil Silven Majhenič.

Za to, da so se v času trgovine z orožjem dogajale nekatere čudne reči, je vedel ves politični vrh, vendar pa tega takrat, ko je bila zadeva še sveža, ni preiskoval nihče, je dejal in se vprašal, zakaj ta neproduktivna razprava za nazaj ravno zdaj.

Gvido Kres je v imenu stranke SLS dejal, da za njih ni nikakršnih ovir, da se iz vseh dokumentov ne bi umaknila oznaka tajnosti.

"Generalno gledano to sicer ni redna praksa držav, saj ima vsaka država svoje skrivnosti, ki služijo namenu. A menimo, da bi trenutno stanje prineslo še več obtoževanja in brezplodnih razprav," je dejal.

Je šlo za vojno dobičkarstvo?
Dušan Kumer je izpostavil, da v javnosti obstajajo dvomi o tem, da pri trgovini z orožjem ni šlo le za pomoč Hrvaški in BiH, temveč tudi za vojno dobičkarstvo.

Odprtje dokumentov z zakonom, ki naj bi v parlamentarno proceduro prešel v 30 dneh, naj bi zato razblinilo te dvome.

Razprava o trgovini z orožjem se po njegovem poskuša preusmeriti na to, kdo je bil za in kdo proti osamosvojitvi, je dejal in dodal, da so nekateri vsebinski sklopi zahteve za sklic izredne seje, ki se nanašajo na čas osamosvojitve, potvorjeni, in pri tem še dodal, da nikakor ne poskušajo braniti Milana Kučana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.