Slovenija
277 ogledov

Za zdaj le čarterji

slovenija 24.02.13. letalisce, aerodrom maribor, foto: Nino Verdnik  Nino Verdnik
Letališče Maribor. Radi bi vzpostavili redne linije, a za to nimajo denarja. Potencial vidijo v tovornem prometu.

"Do leta 2016 načrtujemo razvoj potniškega prometa, kar se že uresničuje s čarterskimi poleti. Med letoma 2016 in 2018 predvidevamo izgradnjo hangarjev in drugih nujnih objektov za tovorni terminal," načrte do leta 2020 pojasnjuje direktor Aerodroma Maribor Marko Gros. Aerodrom je poleti postal last podjetja Aviofun iz Libelič, ki ga je na dražbi iz stečajne mase Preventa Globala kupilo za 700.000 evrov.

Redne povezave še pridejo

Poleti so v sodelovanju s turističnimi agencijami organizirali čarterske polete v Grčijo in Turčijo. Odziv med potniki je bil dober, linije so bile v povprečju zasedene več kot 80-odstotno, prepeljali so nekaj tisoč potnikov. Tudi organizatorji potovanj so bili zadovoljni, zato se je letos pridružila še ena agencija: "Od junija do konca septembra bomo leteli petkrat na teden, tudi letos v Grčijo in Turčijo," pravi Gros. Dodaja, da si prizadevajo vzpostaviti redne linije, ki pa so povezane z večjimi finančnimi vložki.

Znana je zgodba prevoznika Ryanair, ki je pred časom iz Maribora letel v London, a ker je celoten strošek nosila lokalna skupnost, se je zgodba po enem letu zaključila. Tokrat so se zadeve lotili drugače. Skupaj z večjimi partnerji, tudi nekaterimi toplicami, so na poti k ustanovitvi nekakšnega konzorcija, da bi skupaj krili finančne, organizacijske, marketinške in druge stroške.

Tovorni promet je prednost

Vsekakor pa so zaradi lege in možnosti širitve prednosti mariborskega letališča v tovornem prometu. A tu bo potreben posluh države. Gros upa, da bo do leta 2016 končan državni prostorski načrt, ki je osnova tako za širitev območja letališča kot podaljšanje piste. "Infrastruktura tega razvoja zaenkrat ne omogoča v nobeni smeri; manjkajo vsi prostori, skladišča, oprema in ljudje." Ministrstvo za infrastrukturo je sicer za letos pripravilo razpis za obnovo vseh tehničnih objektov in hangarja ter razpis za državni lokacijski načrt.

Povečali bi število potnikov

Rezultati. Prihodki Aerodroma Maribor so lani znašali 1,2 milijona evrov, letos jih načrtujejo še 300.000 evrov več, do konca leta naj bi bilo zaposlenih 30 delavcev. Lani je prek Maribora letelo 15.000 potnikov, kar je več od povprečja zadnjih 10 let, letos naj bi se ta številka povečala na od 20.000 do 25.000.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.