Slovenija
26 ogledov

Za zdaj le opozorila

Merilnik topolte Luka Pongrac
Delilniki stroškov toplote. Če jih nimate, boste plačevali 60 odstotkov več.

“Največje težava je, da so lastniki prepozno začeli dejavnosti za vgradnjo delilnikov toplote. Ti bodo vgrajeni v 75–80 odstotkov stanovanj, v katerih je to potrebno,” ocenjujejo na ministrstvu za gospodarstvo.

Od jutri bi morale vse večstanovanjske stavbe in druge stavbe z najmanj štirimi posameznimi deli, ki se oskrbujejo s toploto s skupnim sistemom za ogrevanje, preiti na delitev in obračun stroškov za ogrevanje in pripravo tople vode po dejanski porabi. S tem naj bi prihranili od deset do 25 odstotkov energije.

Delilniki šele za božič

Zaradi povečanega obsega dela v zadnjih mesecih so dobavitelji oziroma izvajalci vgradnje delilnikov prezasedeni, sporočajo upravljalci stavb iz SPL Ljubljana, Upradoma in Distorja. Zadnji so nam zaupali, da se lahko ponekod nameščanje zavleče celo v december. Večina upravnikov je stanovalcem predstavila več ponudnikov, zamude pa nastajajo tudi zaradi dolgega odločanja lastnikov, katerega izbrati.

 

Globa: 200 evrov

Če delilnika ne boste vgradili, odstranili ali namerno poškodovali, se bo delež stroškov za stanovanje množil z 1,6, pojasnjujejo na ministrstvu. “Teoretično je možno, da bi tako plačevali manj, kolikor bi sicer porabili. Ob tem pa je seveda treba upoštevati, da vam grozi tudi kazen 200 evrov,” opozarjajo.

Lastniki naj ne pričakujejo, da bodo vgrajeni delilniki nujno pomenili nižji račun za ogrevanje prostorov, opozarjajo na SPL Ljubljana: “Na znesku računa se bo lahko to pri nekaterih lastnikih odrazilo tudi kot višji strošek.”

Komentarjev 1
  • Chilli 21:00 30.september 2011.

    in na kateri inšpektorat se lahko obrnem če si direktor lj pošte že vsaj 8 let greje vodo priklopljen na električno omrežje stopnišča, ki ga plačujemo vsi..??