Slovenija
4 ogledov

Za zdravje 40 odstotkov manj sredstev

(Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Umik zdravniških soglasij za delo preko polnega delovnega časa bi ponekod gotovo povzročil organizacijske in druge težave, meni minister Dorjan Marušič. Zdravstvo letos ob 49 mio. evrov.

Minister je pojasnil, da se s premierjem Borutom Pahorjem usklajujeta za srečanje s predstavniki zdravniškega sindikata Fides. Do sestanka naj bi prišlo še ta teden.

Ob 40 milijonov
Po rebalansu proračuna, ki ga bo vlada obravnavala jutri, bo zdravstveni resor letos ob 40 odstotkov sredstev oz. 49 milijonov evrov. Oklestiti bodo morali investicije, pravi Marušič: "Začeti projekti bodo tekli dalje. V dogovoru z ministrom za finance in predsednikom vlade sem dosegel, da bodo nedotaknjene ostale tudi vse investicije na osnovni zdravstveni ravni. Zagotovljena so tudi sredstva za kritje plačila zdravstvenega zavarovanja za socialno ogrožene skupine prebivalstva."

Cilj je popraviti odklone
Zakon o sistemu plač v javnem sektorju skuša odpraviti nekatere odklone v sistemu, pojasnjuje minister. Izpostavil je "pereče" probleme na tem področju − zdravnikov v Sloveniji je manj kot drugod v EU, organizacija zdravniške službe pa je taka, kot je. A možne so določene racionalizacije, meni Marušič.

Minister na vprašanje, ali bi bilo enotno plačevanje vseh zdravnikov, ki dežurajo, rešitev, odgovarja nikalno. "Treba bo postaviti dežurna mesta glede na težavnost dela na teh mestih in na ta mesta razporediti zdravnike, ki so za to usposobljeni. Lahko se bo zgodilo, da bodo v tem primeru za nekatera dežurna mesta plačila primerljiva kot danes," pravi Marušič.

Po njegovem videnju bi morala biti zahtevnost dežurnih mest razdeljena na vsaj tri do pet stopenj. Poleg tega bi v nekatere dežurne enote morali vpeljati tudi turnusno delo. Napovedal je, da bo vlada oblikovala pogajalsko skupino, ki se bo glede tega vprašanja pogovarjala s sindikati.

Kar se tiče racionalizacije v dežurni službi, pravi, da največ pričakuje od UKC Ljubljana, ki je s temi procesi že začel in kjer je tudi največ dežurnih mest. Minister se je še strinjal, da je novela zakona o sistemu v javnem sektorju vladna in v tem smislu bo odgovornost države, če bo tako zarezala v plačilo dežurstev.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.