Slovenija
18 ogledov

Za zdravstveno blagajno kompromis

Slovenija 10.07.2012 Karel Erjavec, seja izvrsnega odbora DeSUS, na kateri so me Saša Despot
Trdno stoji za proračunom, za novimi prispevki malo manj.

Na današnji seji vlade spornih sprememb zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju po naših informacijah ministri ne bodo obravnavali. Zakon ministra za zdravje Tomaža Gantarja bo umaknjen, dokler vanj ne bo zapisal kompromisa, za katerega naj bi se dogovorili z Državljansko listo (DL). V DL so namreč jasno povedali, da sedanjega predloga ne bodo podprli ne v vladi ne v parlamentu. Kompromisni predlog naj bi omogočil, da si bodo lahko samostojni podjetniki še naprej obračunavali prispevke od minimalne plače, če ne bodo zaslužili več od nje. Iz zakona bodo vrgli tudi obremenitev na izplačila dividend in najemnine. Drugi deli zakona, torej spremembe glede avtorskih pogodb, popoldanskih s. p. in samoplačnikov, pa naj bi ostali nespremenjeni. Gantar si je sicer obetal, da bi s spremembami v zdravstveno blagajno dobil še slabih 71 milijonov evrov na leto.

Glede proračuna enotni

Koalicija pa je bila včeraj po sestanku enotna glede proračuna za prihodnje leto. Premierka Alenka Bratušek je zatrdila, da jim je v njem "uspelo ohraniti raven socialne države", čeprav zato trpijo nekatere druge postavke. Poudarila je, da se v vladi niso nikoli pogovarjali o zniževanju pokojnin, popolni ukinitvi regresa za upokojence, nižanju minimalne plače in dodatnih posegih v plače javnih uslužbencev. V DL ugotavljajo, da je proračun optimalen za ta čas, v SD pa, da so v njem tudi nastavki za razvoj.

Komentarjev 1
  • ennanova 08:00 26.september 2013.

    Še pol milijardePravijo, da bo predlog proračuna za leto 2014 gladko sprejet; torej so zelo samozavestni in prepričani. To obenem pomeni, da bodo izbranci ljudstva ljudem poleg vsega, kar so že vzeli, vzeli še pol milijarde ali petsto milijonov ...prikaži več evrov. Se kdo ob tem vznemirja? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1200-se-pol-milijarde