Slovenija
44 ogledov

Za Zemljo eno uro brez luči

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Ob jutrišnjem Dnevu za spremembe številne prostovoljne akcije Slovenske filantropije v skoraj 50 mestih. V Uri za Zemljo ugasnjene luči in druge električne naprave.
Ura za Zemljo oziroma Earth Hour, ki je globalna pobuda proti podnebnim spremembam in jo je leta 2007 spodbudila organizacija World Wildlife Fundation, bo letos prav na Dan za spremembe 26. marca.

Slovenska filantropija ob evropskem letu prostovoljstva, ki poteka pod geslom Bodi prostovoljec, spreminjaj svet!, v soboto pripravlja vseslovensko prostovoljno akcijo Dan za spremembe.

Dan za pozitivne spremembe
"Gre za akcije, ki spodbujajo pomoč določeni družbeni skupini, veliko bo medgeneracijskega druženja – veliko upokojencev namreč nima prijateljev oziroma bližnjih, s katerimi bi se družili pobude so prišle za čistilne akcije, zbirale se bodo na primer tudi potrebščine za socialno ogrožene skupine. Predvsem gre za to, da ljudje pogledamo okoli sebe in ne hodimo z zaprtimi očni ter da opazimo in spremenimo tisto, kar lahko prispeva k boljši družbi," je za zurnal24.si dejala Lenka Vojnovič, ki skrbi za stike z javnostmi pri Slovenski filantropiji.

Vsi ugasnjeni proti podnebnim spremembam
Dnevu za spremembe se lahko vsak priključi povsem preprosto, vabijo v Slovenski filantropiji, in sicer tako, da v soboto med 20.30 in 21.30 v tako imenovani Uri za Zemljo ugasnemo luči in druge električne naprave.

"To je način, kako lahko vsak naredi eno manjšo, pozitivno spremembo v svojem življenju in ugasne luči ter druge električne naprave in tako prispeva k boljšemu svetu, pozitivnim spremembam in zdravemu okolju," je še pojasnila Vojnovičeva. 

Barvanje, druženje, čiščenje, učenje
V Mariboru bodo prostovoljci na jutrišnji dan lahko barvali otroška igrala, se družili s starejšimi občani v domovih za starejše ali sprehajali živali iz zavetišča.

V ljubljanskem Botaničnem vrtu bodo otroci, starši, šolarji in drugi udeleženci spoznavali pomen aktivnega prostovoljstva, celovitega osebnega razvoja in zdravega življenja.

V Novem mestu se bodo prostovoljci lahko udeležili čiščenja prostorov Društva paraplegikov ter dela v Taboru mladih Mojca v Dolenjskih Toplicah. Posamezniki bodo lahko tudi spremljali paraplegike na vozičkih pri obisku mesta, delali z otroki v romskem naselju Brezje ter urejali skladišča Humanitarnega centra Rdečega križa.

Obnova trimsteze in vadbenih naprav
Vabilu Slovenske filantropije se je odzvala tudi Občina Velenje, ki bo na ta dan  razglasila Naj prostovoljko in Naj prostovoljca v občini, in tudi Občina Šempeter - Vrtojba, kjer so k akciji povabili člane občinske in medobčinske uprave, občinskega sveta in krajevnih odborov. Urejali in obnovili naj bi trimstezo in vadbene naprave.

V Renčah v okviru akcije v medgeneracijskem središču Hiša pravih srečanj pripravljajo dan odprtih vrat. Z njim bodo prikazali pomemben prispevek prostovoljskega dela ljudi vseh starosti, predvsem upokojencev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.