Slovenija
12 ogledov

Za žico na meji le vsak četrti Slovenec

Begunci v Sloveniji EPA
Večina proti postavitvi žice na meji a za večjo angažiranost vojske na meji.

Večina Slovencev je proti postavljanju žice na meji, menijo pa, da bi morala Evropska unija Sloveniji bolj pomagati, tako finančno kot pri pošiljanju policistov. To kaže anketa časopisa Delo. 

Proti ograji, za vojsko

Postavitvi ograje na južno mejo nasprotuje 49 odstotkov vprašanih, 37 odstotkov pa jih tak predlog podpira.

72 odstotkov vprašanih pa je v anketi podprlo večjo angažiranost vojske na južni meji. Podpirajo tudi nastanitev tujih policistov na meji, vendar ne v okviru Frontexa pač pa bilateralnih dogovorov. 

Kako je Slovenija pripravljena na begunce?

Kot še kaže anketa, je rahla večina vprašanih še vedno prepričana, da je Slovenija dobro pripravljena na begunski val. 34 odstotkov anketirancev, meni, da je Slovenija na begunski val dobro pripravljena, 32 odstotkov pa meni nasprotno, da Slovenija na krizo ni pripravljena. Srednjo oceno glede pripravljenosti je dalo 27 odstotkov vprašanih. 

Beguncev se ne bojijo

Večina, 43 odstotkov vprašanih je ob prihodu beguncev  zaskrbljenih, strah pa jih je 12 odstotkov. Da se ne bojijo, je odgovorilo 41 odstotkov vprašanih.

Večina, 63 odstotkov, jih begunsko krizo vidi kot humanitarni in varnostni problem, 12 odstotkov le kot humanitarni problem, 11 odstotkov pa le kot varnostni problem.

Evropa nam ne pomaga

Na vprašanje, kakšno je njihovo mnenje o pomoči drugih članic EU ob prihodu beguncev, pa jih je največ, 60 odstotkov, odgovorilo, da nam druge države EU ne pomagajo. Dvajset odstotkov jih meni, da nam druge države pomagajo, 20 odstotkov pa na vprašanje ni znalo odgovoriti.

Telefonsko anketiranje je med 20. in 22. oktobrom za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 400 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • Hugh 21:23 26.oktober 2015.

    Logično da ograja, po možnosti z mal elektrike. Ker so ti navidezni begunci vsega zmožni. Naj ga še mal trese, da ne bo rezal naše lastnine. Anketa je ena velika laž. Spet je enemu veliko padlo v žep, da je ...prikaži več posredoval lažne podatke. Če bi bilo, da bi vprašali, ali ste zato, da, sprejmemo begunce z aidsom, sifilisom in še z sto boleznimi, bi vaša anketa pokazala, da smo zato, da begunci širijo bolezni po sloveniji. In vedite, da ti begunci vse to že nosijo zraven.

  • Ferluci 18:30 26.oktober 2015.

    Ja pa ja. S komerkoli se pogovarjam, vsi so ZA ograjo, ne proti! Čudni podatki anket.

  • Koka 14:40 26.oktober 2015.

    Pa ta anketa je bila narejena pri prvem begunskem- migrantskem valu !!! Zavajate 300 /h. Me prav zanima ,+ za ograjo in - proti ograji, pa da vidimo ! 3,2,1, start ...