Slovenija
66 ogledov

Za Zidani Most danes prve rešitve

Laško v minulih dneh. (Foto: Mojca Marot)
1/20
Žurnal24 main
V Laškem čiščenje po poplavi poteka po načrtu, enako v Celju. Za prebivalce Zidanega Mosta danes že prve rešitve: še danes jim bodo zagotovili varen prehod čez železniške tire.

Laško je po prvih ocenah utrpelo za okoli 8,7 milijona evrov škode. Kot nam je povedal Jože Senica, poveljnik štaba tamkajšnje civilne zaščite, "čiščenje poteka po programu, tu ni težav. Laško in objekti ob Savinji bodo kmalu očiščeni – morda celo že danes, ali pa jutri. Voda je upadla, še vedno pa so težave s področjem Zidanega Mosta. Ves čas se nekaj dogaja, stalno so sestanki, usklajevanja. Danes bo do 18. ure vzpostavljen varen prehod prek železniških tirov v Zidanem Mostu. Za nadzor bo skrbel varnostnik."

V galeriji si lahko ogledate fotografije Zidanega Mosta, posnete včeraj. Kot smo poročali, je zemeljski plaz od sveta odrezal 80 ljudi.

Ceste so normalno prevozne, samo na relaciji Laško–Rimske Toplice je polovična zapora. Tam promet poteka izmenično. Gladina Savinje se je do danes že znižala, v preteklih dneh, ko je zalila okoli 60 objektov, pa je narasla celo do 6,5 metra.

Problematični zemeljski plazovi
V Celju, ki je utrpelo nekaj manj kot 7 milijonov evrov škode, so prizadeta poplavna območja že očiščena. "Največja dejavnost poteka v Laškem in v Zidanem Mostu. Drugod po regiji je voda odtekla, se pa zdaj pojavljajo zemeljski plazovi. To je druga neprijetnost. Popis teh plazov in ocenjevanje škode še potekata," nam pove Silvester Šrimpf, vodja izpostave civilne zaščite v Celju.

Danes so morali prebivalci Zidanega Mosta nosečnico, ki je začela rojevati, na rokah odnesti na varno, je poročala komercialna televizija Pop TV.

Za vozila bodo jutri iskali rešitev
Kot priznava Šrimpf, so prebivalci Zidanega Mosta trenutno še brez stika in povezave z drugimi. "Vozila imajo še vedno tam, plaz je cesto preveč poškodoval. Danes je bil na sestanku sklenjen dogovor, da bodo zagotovili varen prehod prek železniških tirov. Za vozila še ni dokončne rešitve, kako jih spraviti stran. Morda jih bodo z zasebnimi helikopterji, a to bo znano jutri." Poplave v Celju so sicer povzročile škodo na 110 stanovanjskih objektih.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.