Slovenija
23 ogledov

Za zimske počitnice na Kanin?

Kanin, smučišče, gondola Saša Despot
Smučišče na Kaninu bi radi do zimskih počitnic vsaj delno zagnali.

Smučišče na Kaninu je zaradi okvare krožno kabinske žičnice kljub obilici snega letos zaprto, na njem se opravljalo le vzdrževalna dela. Del žičniških naprav na vrhu Kanina bi radi zagnali še pred šolskimi počitnicami v Sloveniji. V ta namen je bovška razvojna zadruga stečajni upraviteljici poslala že tretji predlog za najem smučišča.

Stečajna upraviteljica Nataša Gibičar je prvi dve zavrnila, pri tretjem pa od zadruge zahteva dodatna zagotovila bovške občine in upravitelja smučišč v italijanski Furlaniji - Julijski krajini Promoturja, da sta pripravljena sodelovati pri projektu. Dostop do vrha smučišča na Kaninu bi bil namreč preko italijanske strani, saj so na sosednji Selli Nevei zainteresirani za delovanje slovenskega smučišča.

Slovenski gosti so odšli tudi iz Italije

Nad slabim obiskom smučarjev se pritožujejo namreč tudi v Promoturju, ki upravlja tudi s smučiščem na Selli Nevei. V preteklosti je smučišče na italijanski strani Kanina obiskalo vsaj 50 odstotkov slovenskih gostov, teh pa sedaj ni več. Zato so pripravljeni pomagati slovenskemu smučišču do ponovnega delovanja, lahko celo skupnega upravljanja smučišč na obeh straneh državne meje.

Popraviti ali zgraditi novo

Ugibanja ostajajo tudi o tem, koliko denarja bo potrebnega za ponoven zagon ob delni sanaciji obstoječih žičniških naprav. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal župan Občine Bovec Siniša Germovšek, naj bi za celotno prenovo in gradnjo novih naprav potrebovali preko 40 milijonov evrov.

Za sanacijo obstoječih naprav, ki bi služile tudi ob gradnji nove žičnice, pa bi potrebovali bistveno manj denarja. V Bovcu se krešejo mnenja o tem, ali je vredno popravljati preko 40 let staro opremo ali raje počakati kakšno leto več in postaviti vse čisto na novo.

Računajo na evropska sredstva

Prenovo smučišča bi bovška občina rada uvrstila med večje regijske projekte prihodnje finančne perspektive, da bi pridobila del potrebnih sredstev iz evropskih skladov. Sicer pa je za rešitev ustanovila dve komisiji, ki sta že začeli z delom.

V zimskem času sta sicer zaprla vrata oba velika bovška hotela, gostov je tudi v ostalih nastanitvah. Marko Vidič, ki ponuja nastanitve v Kaninski vasi, ocenjuje, da je obisk kar za 80 odstotkov manjši kot v tistih zimah, ko je smučišče na Kaninu delovalo. In to kljub temu, da bovški turistični delavci ponujajo ugodne nastanitve in brezplačne prevoze do smučišča na Selli Nevei.

Katastrofa za bovški turizem

Izpad zimskega turizma sicer pomeni katastrofo za bovški turizem. Število brezposelnih se je v zadnjem letu dni dvignilo za 72 odstotkov, največ jih prihaja iz turističnih dejavnosti. Konec leta 2012 je bilo na Bovškem registriranih 108 brezposelnih konec lanskega leta pa že 184.

Na novinarski konferenci je Germovšek izpostavil, da iskanje vzroka za nesrečo krožno kabinske žičnice na Kanin še naprej traja, saj doslej ni videl še nobenega poročila: "Vzrok je potrebno poznati zato, da bi vedeli, ali je sploh še smiselno nadaljnje vlaganje v prenovo smučišča in ne zaradi tega, da bi iskali krivca za nastali položaj."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.