Slovenija
16 ogledov

Za zmanjšanje povratništva

Duška Janša in Robert Šilc pravita, da sta vesela vsakega, ki pridobi formalno i Žurnal24 main
Pilotni projekt. Zapornikom bodo pomagali pri vnovičnem vključevanju v družbo in tudi na trg dela.

Več kot polovica na novo zaprtih ljudi v slovenskih zaporih leta 2009 je bila povratnikov. V Mariboru bodo zato letos začeli izvajati projekt RES_ZA, s katerim bodo tej populaciji pomagali pri vnovičnem vključevanju v družbo. “Pritegnili bomo tudi družine, to je namreč okolje, kamor se večina zapornikov vrača. Z izobraževanji jim želimo omogočiti tudi lažji vstop na trg dela,” pravi Duška Janša, idejna vodja 230 tisoč evrov vrednega projekta. Več kot deset odstotkov zapornikov namreč nima končane niti osnovne šole.

Interes podjetij še nizek
Janša priznava, da je za zdaj večina podjetij skeptičnih do zaposlovanja nekdanjih zapornikov, saj meni, da niso zanesljivi. Obstajajo določene stigme, katera kazniva dejanja bi sprejeli in katera ne, a o njih Janša ne želi govoriti.

“Naš cilj je, da jih v roku dveh let vsaj pet pridobi formalno izobrazbo, preostali pa izkušnje na različnih področjih,” upa Irena Urankar, direktorica Andragoškega zavoda Maribor, ki zapornikom že ponuja izobraževalne programe, zdaj pa jih bodo okrepili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.