Slovenija
41 ogledov

Za zmanjševanje razlik

Ravnateljica šole Natalija Petakovič (levo) je Andreji Luštek predala prispevek, Žurnal24 main
Donaciji Švice. Projektoma za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik.

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto bo za projekt dnevnega centra v romskem naselju prejelo 68 tisoč evrov, Zavod Tovarna pa za projekt kooperativnega reševanja stanovanjskih problemov po švicarskem vzoru 38 tisoč evrov. Denar bosta društvo in zavod dobila kot donacijo Švice v sklopu programa za zmanjševanje gospodarskih in socialnih razlik v Evropski uniji.

Most do Romov
Gimnazijci. V sklopu Comeniusovega projekta Drugačnost in tujost v Evropi – most do Romov, ki so ga gimnazijci pripravili za romske otroke, so nastale tudi novoletne voščilnice. S prodajo so zbrali 500 evrov, ki so jih namenili za dnevni center v romskem naselju Šmihel.

Po Brezju še Šmihel
“Rezultate dnevnega centra v Brezju smo želeli nadgraditi in jih razširiti tudi v preostala romska naselja, tako bo podoben dnevni center zdaj lahko nastal tudi v naselju Šmihel, kjer v vrtec ni vključen niti eden izmed predšolskih otrok,” pravi Andreja Luštek, koordinatorka projekta pri DRPD. Kot pojasnjuje, želijo s projektom zagotoviti, da imajo tudi otroci v romskem naselju možnost priprave na šolo kot nekakšno krajšo obliko predšolske vzgoje.

Švica pri nas?
V Zavodu Tovarna pa bodo po besedah direktorja Primoža Žižka s pomočjo omenjene donacije proučili, katere elemente stanovanjskih zadrug iz švicarske prakse bi bilo mogoče prenesti k nam. “V Švici je 25 odstotkov stanovanjskih težav rešenih ugodneje, kot to nudi trg najemnih stanovanj. Skupnost stanovalcev si z vložkom – običajno gre za pet odstotkov od vrednosti stanovanja – zagotovi pravico do neprofitne najemnine in do soodločanja pri gradnji in vzdrževanju stavbe, ki je v lasti zadruge,” pojasnjuje 
Žižek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.