Slovenija
30 ogledov

Za žrtve nasilja nov anonimni telefon

(Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Žrtve nasilja. Starejše osebe lahko od danes naprej pokličejo na anonimni telefon in zaprosijo za pomoč. Svetovanje jim bo na voljo 24 ur na dan.

"Izkušnje kažejo, da je po navadi nasilje nad starejšimi ljudmi ponavljajoče se in dalj časa trajajoče dogajanje. Oblike nasilja so različne. Lahko gre za telesne, duševne, spolne ali finančne zlorabe, za odrekanje civilnih in ustavnih pravic, za zanemarjanje in zapuščenost," pravijo v Skupnosti centrov za socialno delo (SCSD) in dodajajo, da sta zadnji dve obliki nasilja tudi najbolj razširjeni.

Ker je nasilje do starejših večkrat prikrito in se ga žrtve niti ne zavedajo, bodo v SCSD pripravili posebne informacijske točke in zloženke, namenjene ozaveščanju starejših ljudi in njihove okolice, da bodo znali prepoznati znake nasilja.

Najpomembneje pa je, da bodo starejše osebe, sicer žrtve nasilja, od danes naprej lahko poklicale na zaupni anonimni telefon. Usposobljena svetovalka bo dosegljiva na brezplačni številki 080 28 85 vsak dan od 8. do 14. ure, v kombinaciji z interaktivnim odzivnikom pa bo storitev na voljo 24 ur na dan. Žrtve nasilja lahko pustijo tudi sporočilo in jih svetovalka pokliče nazaj v najkrajšem možnem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.