Slovenija
35 ogledov

ZaAB za večji ugled poslancev

Alenka Bratušek Saša Despot
Poslanska skupina ZaAB je na predsednika DZ Milana Brgleza naslovila pobudo za obravnavo etičnega kodeksa poslank in poslancev na kolegiju predsednika DZ. Ocenjujejo namreč, da smo zaradi številnih kazenskih postopkov zoper poslance, vprašanja verodostojnosti spričeval, diplom in magisterijev ter sovražnega govora priča najnižjemu ugledu DZ doslej.

Po ocenah ZaAB je prav, da se do etičnega kodeksa poslank in poslancev opredeli tudi kolegij predsednika Državnega zbora oziroma sam predsednik Milan Brglez. Zato je vodja poslanke skupine ZaAB Jani Möderndorfer nanj že naslovil pobudo za obravnavo te točke na naslednji seji kolegija.

Sprejetje kodeksa mora biti izraz spoznanja vseh poslank in poslancev ter zmožnosti doseganja širokega političnega konsenza ne glede na posameznikov položaj in vlogo, so na svoji spletni strani zapisali v ZaAB. Prepričani so, da bodo le s širšo podporo javnosti ter s političnim soglasjem koalicije in opozicije vzpostavili višje standarde in politično kulturo v DZ.

Kot so še spomnili v ZaAB, prve pobude za oblikovanje etičnega kodeksa poslancev segajo že v leto 1993. DZ je takrat sprejel sklep, naj odbor za notranje zadeve in pravosodje pripravi predlog kodeksa etike poslancev in drugih nosilcev javnih funkcij, do česar pa ni prišlo.

Ponovno zanimanje za ureditev etičnih dilem, s katerimi se srečujejo poslanci, sega v leto 1998, ko je bila raziskovalnemu sektorju DZ dodeljena naloga, naj pripravi primerjalni pregled etičnih kodeksov za poslance. Leta 1999 je prišlo tudi do oblikovanja prvega osnutka etičnega kodeksa, ki pa ni bil deležen uspeha. Podobno usodo je pobuda doživela leta 2005.

Komentarjev 14
  • provni 09:54 07.januar 2015.

    Dokler imamo pravnomočno obsojenega v državnem zboru in stranko, ki to podpira, ne bo etičnega kodeksa, niti etike.

  • Avatar čavez
    čavez 13:52 06.januar 2015.

    Potem tudi snežilke nebi bilo več v parlamentu.

  • samo.jst 13:37 06.januar 2015.

    Ojej, pravi so se oglasili na to temo! Buhahaha, AB predstavlja protislovje pojmu ugleda poslancev... kako naj bi kdo bolje predstavil poslansko egocentričnost in požrešnost kot prav sama AB?