Slovenija
67 ogledov

Žabe ne nosijo rumenih rutk

(Foto: Epa) Žurnal24 main
Po zimskem mirovanju se poleg narave prebujajo tudi dvoživke. Organizirane akcije prenašanja dvoživk čez ceste. Vse dvoživke pri nas zavarovane kot naravna znamenitost.

Zavod RS za varstvo narave, ki vsako leto organizira, soorganizira in sodeluje pri varovanju dvoživk, opozarja, da so dvoživke kot celoten razred močno ogrožene, predvsem zaradi človeških posegov in njegovih predsodkov, češ da so žabe, krastače, pupki in močeradi nepotrebni, nekoristni, grdi, strupeni.

Po zimskem mirovanju se dvoživke selijo iz navadno gozdnih prezimovališč na mrestišča v kalih, mlakah in bajerjih, kamor odložijo skupke jajčec oz. mreste. Selitve se začnejo, ko tudi večerna temperatura preseže 4˚C, še posebej če hkrati tudi dežuje. Selitve dvoživk potekajo od zgodnje pomladi do pozne jeseni, vendar so najbolj izrazite zgodaj spomladi in njihove selitvene poti so lahko celo daljše od dveh kilometrov.

V resnici pa je ravno obratno, pravijo. Dvoživke so izjemno koristne, saj ponekod krastače celo gojijo na vrtovih, ker se prehranjujejo z žuželkami, torej s škodljivci – z golimi polži, komarji in muhami, zato je še toliko bolj pomembno, da jih ohranjamo, poudarjajo v zavodu za varstvo narave.

Nevarne "črne točke"
Da bi se izognili množičnim povoženjem oziroma tako imenovanim "črnim točkam," ki lahko tako zmanjšajo število dvoživk, da se ne zmorejo več obnavljati in v nekaj letih lokalno izumrejo, vsako leto v Sloveniji potekajo akcije postavitve začasnih ograd ob cestah ter prenašanja dvoživk.

Pomagali jim bodo čez ceste
Območna enota Novo mesto bo tudi letos ključni povezovalni dejavnik pri izvedbi prenašanja dvoživk čez često v Hrastu pri Vinici. Mimo Gornjega kala namreč poteka lokalna cesta, ki je bila leta in leta prizorišče pravega pokola dvoživk, od katerih je velika večina navadnih krastač.

Podaljšali bodo varovalno ograjo in poskrbeli za redno prenašanje dvoživk in spremljanje njihovega števila. V okviru letošnje akcije so k sodelovanju povabili Občino Črnomelj, Krajevno skupnost Vinica, krajane Hrasta pri Vinici ter vrtce, osnovne in srednje šole na širšem območju izvajanja akcije.

Organizirana akcija prenašanja dvoživk bo potekala tudi v Hrašah pri Smledniku, kjer so moči združili društvo Žverca, Center za kartografijo favne in flore, Društvo za preučevanje dvoživk in plazilcev, območna enota Ljubljana Zavoda RS za varstvo narave in prostovoljci.

 
Prav vse v Sloveniji živeče dvoživke so zaradi ogroženosti uvrščene na rdeči seznam dvoživk in na podlagi uredbe o zavarovanju ogroženih živalskih vrst zavarovane kot naravna znamenitost.

Na mariborskem koncu bodo sodelavci iz območne enote Maribor kontrolirali avtocestni odsek Maribor–Lendava. To je eden redkih odsekov avtoceste, kjer so urejeni podhodi za dvoživke ter varovalne ograje, kjer zaposleni zavoda za varstvo narave vsako leto pregledajo, če so poti prehodne.

Na celjskem območju pa bodo sodelavci območne enote Celje za varno pot dvoživk čez cesto v prihajajočih dneh poskrbeli na odseku ceste Gorica pri Slivnici–Drobinsko ob Slivniškem jezeru skupaj z Športnim društvom Drobinsko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.