Slovenija
73 ogledov

Žabjak: ženska napadla našo novinarko

romi, napad, Silvo Mesojedec, Žabjak
1/6
Žurnal24 main
Romi v romskem naselju Žabjak so napadli predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca. Žrtev telesnega napada je bila tudi naša novinarka.

Po tiskovni konferenci, na kateri je civilna iniciativa predstavila povezovanje lastnikov zemljišč, na katerih so svoja bivališča postavili Romi, se je Mesojedec skupaj z nekaterimi novinarji odpravil v smeri Mirne Peči in do ene izmed parcel, na kateri so nezakonito postavljene romske barake.

Mesojedec je za zurnal24.si dejal, da so po novinarski konferenci novinarji želeli posneti stanje v romskem naselju Žabjak.

 

"Pripeljali smo se po glavni cesti do romskega naselja, zagledali policijski avtomobil in ustavili. Na drugi strani je bil policist. Menil sem, da je zato bolj varno. Ko smo stopili ven in so bili tam novinarji Pop TV-ja, Vašega kanala, vaša novinarka, so začeli Romi kričati in groziti, da ne dovolijo snemanja. Prišli so čez cesto – mi smo bili na drugi strani ceste – in se nas na neki način fizično lotili," je dejal Mesojedec in dodal, da ga je eden izmed Romov udaril z lopato po glavi in nogi.

 



"Policija je bila na kraju samem. Saj je videla, kaj se dogaja. Policisti obravnavajo dogodek. Romi se jih ne bojijo, saj so nas napadli ob prisotnosti policije, prišla je tudi marica," je še dejal sogovornik.

Po besedah naše napadene novinarke se je takrat okoli njih zbralo približno trideset Romov. Ena izmed Rominj jo je udarila v prsni koš in ji tako hotela preprečiti fotografiranje incidenta. Novinarka, ki se že počuti bolje, je z drugimi novinarji na policijski postaji podala izjavo glede današnjega incidenta.

PU NM: 24-letnik Mesojedcu pljunil v obraz
Iz PU Novo mesto so za zurnal24.si dejali, da 51- in 24-letni moški televizijskim ekipam nista dovolila snemanja bivališča v naselju. 24-letnik je 52-letnega moškega, ki je bil z ekipo novinarjev, pljunil in ga z roko udaril v obraz.

V bližini se je zbralo večje število prebivalcev naselja. Dva otroka sta s palico in lopato udarila 52- letnega moškega, 26-letna prebivalka naselja je z roko v prsni koš udarila novinarko, druga pa je vpila na novinarko in jo žalila.

Policisti so na kraju dogodka ugotovili identiteto vseh kršiteljev oziroma osumljencev. "Policisti še zbirajo obvestila zaradi suma storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti in povzročitve telesne poškodbe. V primeru potrjenih sumov bodo na pristojno tožilstvo zoper osumljence podali kazenske ovadbe, na sodišče naslovili obdolžilne predloge in kršiteljem izdali plačilne naloge," so še sporočili iz novomeške policijske uprave.

"Občani naj stvari vzamejo v svoje roke"
Mesojedec je na tiskovni konferenci pred tem dejal, da v regijski civilni iniciativi menijo, da so lastniki nezakonito zasedenih zemljišč žrtve brezpravne države in uzurpacij na njihovih zemljiščih naseljenih Romov.

Da bi nastalo stanje razrešili, bodo sledili nedavnemu pozivu župana Mestne občine Novo mesto Alojzija Muhiča, naj občani stvari vzamejo v lastne roke, je pojasnil.

Napovedal je tudi, da si bodo nekatera od zasedenih zemljišč ogledali, jih poskušali očistiti in ugotoviti trenutno stanje, nato bodo podali prijave, ovadbe in storili vse potrebno za povrnitev zemljišč pravim lastnikom, je poudaril Mesojedec.


ZNP obsoja napad
Združenje novinarjev in publicistov je izrazilo oster protest zoper današnji napad Romov v naselju Žabjak pri Novem mestu na našo novinarko Jerco Božič Kranjec in predsednika regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silva Mesojedca.

ZNP poziva organe pregona, naj čim prej odkrijejo napadalce na novinarko in Mesojedca ter zagotovijo svobodno opravljanje novinarskega poklica na celotnem območju Slovenije. Celotno izjavo ZNP si preberite tukaj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.