Slovenija
339 ogledov

Zabojnik za smeti; kdaj je dotrajan?

Zabojnik za smeti Bralka
Občina Brežice. Naš bralec, ki stanuje v zasebni hiši, je s strani Komunale Brežice prejel dopis, da naj zamenja zabojnik za mešane odpadke, ki da je dotrajan, v nasprotnem primeru mu ne bodo več odvažali smeti. Bralec sprememb na zabojniku ne vidi, sprašuje se po kriterijih, ki določajo to dotrajanost. Strošek se mu zdi povsem neupravičen.

"Že nekaj časa se na terenu soočamo z večjim številom dotrajanih, poškodovanih posod za odpadke (zvit rob, poškodovana kolesa, luknje v posodah). Če je posoda poškodovana, lahko zdrsne z nosilcev na smetarskem vozilu, zaradi polomljenih koles je ne moremo premikati in podobno. Posledično lahko pride do poškodb pri delu," v dopisu navaja Komunala Brežice. 

Med drugim se sklicuje na svojo obvezo, da delavcem zagotovi varno delovno okolje, torej na Pravilnik o varnosti in zdravju pri uporabi delovne opreme, v skladu s katerim mora delodajalec zagotoviti, da delovna oprema, ki jo delavci uporabljajo, ustreza vrsti in načinu izvajanja delovnih nalog oziroma je za ta namen ustrezno prirejena in njena uporaba ne ogroža varnosti in zdravja delavcev.

"Ker je vaša posoda dotrajana, vas vljudno naprošamo, da jo najkasneje do 2. junija zamenjate z ustrezno. V primeru, da posode ne boste zamenjali, vam je od zgoraj omenjenega datuma žal ne bomo mogli več prazniti." Sledi še informacija, da uporabnik posodo lahko kupi kjerkoli, naroči pa jo lahko tudi na upravi Komunale Brežice.

Vendar; bralec ne vidi nobenih znakov, ki bi nakazovali na kakršnekoli poškodbe posode. Nima zvitih robov, nima poškodovanih koles ali pokrova, nima lukenj ali kakšrnihkoli drugih vidnih poškodb. Kakšni so torej kriteriji, v skladu s katerimi komunala uporabniku odreja, da zamenja posodo, sicer mu ne bodo več zagotavljali storitev?

Komunala: starost ni enako dotrajanost

Darko Ferlan s Komunale Brežice na naše poizvedovanje sprva želi izvedeti, za kateri konkreten primer gre, nato pa nadaljuje, da je možno, da je prišlo tudi do napake. Izpostavi, da komunala - v kolikor njeni delavci sami poškodujejo posodo - slednjo na svoje stroške tudi zamenja. Glede na veljavni odlok o odvozu komunalnih odpadkov v Občini Brežice je vsak uporabnik lastnik hišne posode za odpadke. Ne gre za osnovna sredstva komunale.

Če na terenu ugotovijo, da gre za posode, ki so stare in jim zaradi tega manjka pokrov, recimo, kolo, ima luknje ali kaj podobnega, v tem primeru opozorijo uporabnike, da posode zamenjajo. "Opozoril bi, da ne pozivamo uorabnikov kar na pamet, da naj menjajo svoje posode, pač pa presodimo, da je njihova posoda dejansko odslužena," poudarja Ferlan in opozori tudi, da morda tudi tip posode ni več pravi.

Kar v konkretnem primeru ne pije vode, saj je zabojnik še do včeraj služil svojemu namenu, prav tako so uporabnika opozorili, da je njegov zabojnik dotrajan, ne pa, da tip zabojnika ni več ustrezen oziroma, da je poškodovan.

Zabojnik, priznava Ferlan, je lahko star 10, 15 ali 20 let, a še vedno služi svojemu namenu. V to je prepričan tudi uporabnik, ki torej na zabojniku, kanti, ne vidi nobenih sprememb, poškodb, ničesar, kar bi nakazovalo na njeno dotrajanost.

Bralec sicer pravi, da je Komunala Brežice v primeru, da se odloči, da bo nov zabojnik kupil preko nje, ustrežljiva, da je zabojnik tudi nekoliko cenejši kot v trgovini, a vseeno se sprašuje v upravičenost stroška. Uporabniki, ko dobijo takšne dopise, v veliki večini ne razmišljajo o tej upravičenosti stroška in po pozivu komunale - četudi slabe volje - novi zabojnik kupijo. A naš bralec vendarle vztraja - zakaj v strošek, če ta ni potreben?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • KOJAK 22:50 07.maj 2017.

    Pri nas ti Snaga brezplačno pripelje zabojnik in ti ga če je poškodovan tudi zamenja.

  • tomaz 17:36 07.maj 2017.

    Če je zabojnik dotrajan ali poškodovan, je najverjetneje to posledica nestrokovnega ravnanja komunalnih delavcev. Zatorej bi ga morala zamenjati komunala in ne uporabnik, razen, če se mu dokaže, da je le tega poškodoval on ali tretja oseba. Zabojnike nabavlja komunalno ...prikaži večunalno podjetje in jih tudi take naprej proda uporabniku. Kako je lahko potem zabojnik dotrajan, torej bi morali biti po tej logiki dotrajani vsi. Nenazadnje je vsak zabojnik tudi čipiranin in dokumentiran. Če se pa zabojnik poškoduje zaradi nestrokovnega dela komunalnih delavcev, zagotovo ni uporabnik tisti, ki bi moral kriti te stroške. Jaz ga s tem, ko samo odpiram in zapiram pokrov, ne morem poškodovati.