Slovenija
12 ogledov

Začasno so se izognili stečaju

Vlada je sprejela predlog novele zakona o družbi Slovenske železnice, s katerim Žurnal24 main
Država bo za rešitev Slovenskih železnic namenila dobrih 38 milijonov evrov, s čimer se bodo na železnicah vsaj za kratek čas izognili stečaju.
Dogovor o kritju izgube v potniškem prometu je v četrtek dosegla medresorska skupina, v kateri so poleg predstavnikov železnic še predstavniki ministrstev za promet in za finance.

Slovenske železnice so se vsaj za nekaj časa izognile stečaju. Država jim bo plačala 38,4 milijona evrov, pričakuje pa tudi dodatne ukrepe. Le tako naj bi tudi na dolgi rok preprečili stečaj.

Že v ponedeljek bo 1075 zaposlenih napotenih na začasno čakanje na delo in tudi kasneje bo prihajalo do presežkov, je razložil generalni direktor železnic Goran Brankovič.

Premier Borut Pahor, ki se je danes že tretjič mudil na železnicah, verjame, da bodo skupaj dosegli sanacijo in nato modernizacijo. "Mislim, da se temu cilju zavoljo teh obiskov bližamo hitreje kot sicer," je povedal po sestanku.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Minister za promet Patrik Vlačič pa je napovedal ustanovitev usmerjevalnega odbora, ki ga bo vodil sam in ki bo poskrbel, da bo na železnicah tudi z vidika evropskih zahtev vzpostavil takšno organizacijo, ki bo omogočala državno pomoč. V odboru, ta se bo prvič sestal v ponedeljek, bo tudi predsednik sveta delavcev Silvo Berdajs in predstavnik sindikatov, ki ga bodo imenovali v ponedeljek.

 

Slovenske železnice so že nekaj časa v rdečih številkah. Prizadel jih je tudi upad tovornega prometa za več kot 20 odstotkov in liberalizacija tovornega prometa v Sloveniji s prihodom tujih prevoznikov. Družba je insolventna, brez posebnega zakona bi bila že v stečaju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.