Slovenija
31 ogledov

Začela se je stavka javnih uslužbencev

Slovenija 18.04.12, stavka, ljubljana, protest, stavka javnega sektorja, branimi Boštjan Tacol
Stavko javnega sektorja, ki ponekod že od polnoči poteka v zdravstvenih in socialnih zavodih, policiji, vrtcih in šolah ter drugih delih javnega sektorja, bodo občutili tudi državljani. Vrtci in šole bodo večinoma zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu bodo delali kot v času dežurstva.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ocenjuje, da bo v tretji splošni stavki javnega sektorja sodelovalo več kot 100.000 zaposlenih. Več tisoč javnih uslužbencev pa naj bi se udeležilo tudi protestnih shodov v 14 večjih mestih.

Klasična oblika stavke, da bi preprosto nehali delati, v javnem sektorju sicer praktično ni mogoča. Stavkajoči morajo namreč upoštevati omejitve, ki izhajajo iz predpisov, in morajo vrsto nalog, ko gre na primer za zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja ali za mednarodne obveznosti, opravljati tudi v času stavke.

Vrtci in šole zaprti

Vrtci in šole, v katerih so se odločili za stavko, so danes zaprti. V vrtce bodo starši v izrednih primerih in po predhodnem dogovoru z zaposlenimi otroke lahko pripeljali, a le v tisto skupino, v kateri se bo tisti dan zagotavljajo nujno varstvo. Zaprte bodo tudi šole. V primeru, da se bo kakšen otrok ta dan vseeno znašel pred njihovimi vrati, pa imajo sindikati na šolah navodila, kako ravnati.

V zdravstvu nedeljski urnik

V zdravstvu bodo stavko izvajali med 7. in 19. uro, delo bo potekalo po prazničnem oz. nedeljskem razporedu. Zagotavljali bodo vse, kar po zakonu morajo, torej nujno medicinsko pomoč, zdravstveno varstvo otrok, nosečnic in porodnic. Hospitalizirani bolniki pa stavke praviloma ne bodo občutili, razen morda izjemoma pri kakšnem načrtovanem posegu. V ambulantah so prenaročali bolnike, vendar ne tistih, ki so dolgo čakali na pregled. Zdravniški sindikat Fides se stavki ni pridružil.

Policisti stavkajo že dober teden dni

Policijski sindikat Slovenije stavkovne aktivnosti izvaja že dober teden dni. Policisti opravljajo vse naloge, ki jih po zakonu morajo opravljati, ob tem pa so v postopkih temeljitejši; v postopkih, ki niso nujni za zagotavljanje varnosti, pa dogodek zgolj evidentirajo ali pa določenih opravil ne opravijo. Policijski sindikat sodeluje tudi v splošni stavki, Sindikat policistov Slovenije pa v nobeni.

Klasična stavka tudi v zaporih ni možna.

Gasilci bodo delali normalno, stavkajo tudi cariniki

Na dan stavke bodo gasilci delali po nedeljskem urniku, stavkali pa bodo tako, da ne bodo ogrožena življenja. Šli bodo na vse intervencije, ko so ogrožena življenja državljanov, mednje med drugim sodijo prometne nesreče, razlitje nevarnih snovi, požari.

Stavko so ob polnoči na mejnem prehodu Obrežje začeli tudi cariniki, ki pa o tem, kako bodo ta dan izražali svoj protest, še ne želijo govoriti. Stavki so se pridružili tudi v sindikatu veterinarjev, kjer pa bodo stavkali drugače kot pri prejšnjih stavkah. Prvič bodo namreč ustavili delo v klavnicah.

Socialni delavci le nujne zadeve

Centri za socialno delo bodo izvajali le nujne zadeve, in sicer prvo socialno pomoč, pomoč na domu ter programe, kjer izvajajo namestitveno dejavnost, kot so krizni centri, materinski domovi, varne hiše. Nemoteno bo delovala tudi interventna služba socialnega varstva. Odpadla pa bodo vsa svetovanja in dejavnosti, kjer ne gre za nujne zadeve.

Zaprte tudi nekatere knjižnice

Sredini stavki javnega sektorja se bodo pridružili tudi nekateri javni zavodi, ki delujejo na področju kulture. V sredo bodo tako nekatere knjižnice zaprle vrata vseh ali le nekaterih svojih enot. Prav tako so predstave odpovedala nekatera gledališča, vrata pa bodo za javnost zaprli tudi nekateri muzeji in galerije, medtem ko bodo zaposleni stavkali na delovnih mestih.

Problemi bodo ostali

"Po stavki bodo problemi ostali. Mi zahteve naslavljamo že na naslednjo vlado, ki bo opravilno sposobna. Ta očitno ni," je dejal predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Sindikati po današnji stavki javnega sektorja, katere glavna zahteva so enotna pogajanja o zmanjšanju mase plač za javne uslužbence, pričakujejo resna pogajanja.

Udarec po žepu začasen

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo zatrjuje, da stavka ne bo plačana, saj iz stavkovnih zahtev naj ne bi izhajalo, da je bila napovedana zaradi vladnega kršenja kolektivnih pogodb. "Da stavka ne bo plačana, drži in ne drži," pojasnjuje Štrukelj. Prepričan je, da bo država prihodnji mesec javnim uslužbencem odtrgala nadomestilo za današnji dan. "A v tem primeru bomo šli na sodišče in dokazali, da je vlada kršila številne stavkovne sporazume in kolektivne pogodbe," dodaja.

Komentarjev 3
  • ennanova 12:38 23.januar 2013.

    Zakaj podpiram stavko javnega sektorjahttp://za-misli.si/kolumne/rok-kralj/750-zakaj-podpiram-stavko-javnega-sektorja

  • graff 09:59 23.januar 2013.

    Hribar Milič, ki je najmanj sokriv za nastalo gospodarsko situacijo se vedno znova pojavlja v medijih na strani skorumpirane politike in slovenskega tajkunstva, ki so državo pahnili v ,,kaos,,! Njegova naloga je več kot očitna, naščuvati ogoljufane delavce sesutega gospodsarstva, ...prikaži več proti delavcem v javnem sektorju. Na uklici smo vzklikali: ,,GOTOFI STE,,!!! Šele ko bi se politika očedila in na novo preštela bi lahko potegnila odločne poteze zoper glavne vzroke in krivce za globoko gospodarsko krizo, v katero smo zabredli, to pa niso obubožani, ogoljufani in na cesto vrženi delavci brez vseh pravic, ampak so imena znana: Drnovšek, Janša, Pahor, Samo Milić Hribar, Bavčar, Šrot, Pavček, Zidar, Tovšak, Černigoj, Vovk, Časar, Lovšin, Kordež, Valant, Stres-Mariborska nadškofija, ZVON 1, ZVON2, NLB, indr . Ti nimajo nobene legitimacije za zahtevanje odrekanja tudi pri tistih, ki za krizo niso odgovorni.

  • ennanova 09:27 23.januar 2013.

    JJ je že vse povedal, zato ima pravico molčatiJJ je že vse povedel?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/748-jj-je-ze-vse-povedal-zato-ima-pravico-molcati