Slovenija
23 ogledov

Začeli bodo otroci

PST Boštjan Tacol
Dogodke Pot ob žici se vsako leto udeleži več kot 30.000 ljudi.

V okviru tradicionalne, že 59. prireditve Pot ob žici se bodo danes na pohod odpravili otroci iz ljubljanskih vrtcev. V petek bodo s pohodi nadaljevali učenci osnovnih in srednjih šol, v soboto pa bodo ljubljanske ulice preplavili ljubitelji pohodništva in tekači Teka trojk. Dogodek vsako leto privabi več kot 30.000 udeležencev.

Sobotni del pohoda je namenjen tako manj kot bolje pripravljenim pohodnikom, saj lahko traso izberejo v dolžini od tri do 35 kilometrov in si razdaljo prilagodijo glede na svoje sposobnosti ter kondicijo. Na pohod se ni treba predhodno prijaviti.

Medalja za 35 km

Kot so zapisali organizatorji, se lahko vsak udeleženec od 6. ure dalje registrira na vhodnih kontrolnih točkah, in sicer na Viču, Šiški, Bežigradu, Jaršah, Polju, Fužinah, Rudniku in Livadi. Na točki udeleženec dobi kartonček, s katerim pri nadaljnjih točkah zbira žige. Cilji so odprti do 17. ure. Vsak prehodi, kolikor želi, tisti, ki prehodi celotno pot v dolžini 35 kilometrov, pa dobi medaljo.

V soboto se bodo tekači pomerili tudi na Teku trojk, in sicer na 12,5 ali 29 kilometrov v članski in veteranski kategoriji ter na tri kilometre za osnovne in srednje šole. Kot izpostavljajo organizatorji, gre za edinstveno tekaško prireditev, kjer mora trojka ves čas teči skupaj. S takšnim načinom tekmovanja želijo spodbujati tekače k medsebojni pomoči in solidarnosti, saj šteje čas, ki ga doseže najšibkejši člen trojke, zato mu morata morebiti bolje pripravljena člana ekipe pomagati, ga bodriti in motivirati.

Policijske zapore najdlje do pol ure

Zaradi prireditve, ki jo organizirata društvo Timing Ljubljana in ljubljanska mestna občina, bo v petek in soboto prepovedano parkiranje, ustavitev in promet po Vegovi ulici, zaprte pa bodo tudi nekatere druge ceste v središču mesta. Linije mestnega prometa se ne bodo spreminjale, pač pa bodo avtobusi na nekaterih linijah zaustavljeni s pomočjo policije oz. redarske službe. Mobilne zapore bodo trajale najdlje do pol ure, so zapisali organizatorji.

Na prireditvi bo letos tretjič zapored sodeloval tudi Amnesty International Slovenije, in sicer v petek s predstavitvijo Šole človekovih pravic mladim udeležencem pohoda ter njihovim učiteljicam in učiteljem, dan kasneje pa z zbiranjem podpisov pod peticijo, s katero sporočajo evropskim voditeljem, da so življenja pomembnejša od meja. Rdeča nit obeh dni bo kampanja S.O.S. Evropa, s katero se Amnesty International zavzema za spoštovanje pravic beguncev in migrantov, ki iščejo zatočišče v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.