Slovenija
19 ogledov

Začeli pogajalski maraton

Andrej Vizjak Boštjan Tacol
Pokojninska reforma. Vizjak meni, da bi lahko končali v kratkem času.

Socialni partnerji se bodo o pokojninski reformi pogajali dvakrat na teden, vendar to po njihovih besedah še ne pomeni, da bo začela veljati 1. januarja prihodnje leto, kot si želi vlada.

“Datum, ki je bil imperativno postavljen s strani vlade, nas ne obremenjuje,” je po prvem srečanju, ki je bil predvsem tehnične narave, dejal Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je dodala, se jim zdi pomembnejše, da se pripravi tak zakon, ki ga ne bo treba popravljati, kot da se ujame rok.

Optimističen začetek

O vsebini same reforme so bili pogajalci včeraj precej redkobesedni. Štukelj je povedal, da je minister za nekaj pomembnih vprašanj kategorično zavrnil možnost sprememb, “kar se mi ni zdelo posebno produktivno za začetek tako zahtevnih pogajanj”.

Böhmova pa je dodala, da na ministrstvu pričakujejo, da bodo sindikati pripravili seznam pripomb in tudi rešitev zanje.

“Gotovo mora pokojninska reforma doseči svoj cilj. Če zrahljamo v elementih, ki so ključni za dosego cilja, se postavlja vprašanje, ali ima sploh smisel, da s takim predlogom nadaljujemo,”
pa je dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak.

Böhmova je že napovedala, da bodo sklepali kompromise. Vizjak pa je optimistično napovedal, da obseg odprtih vprašanj ni tolikšen, da ga ne bi zmogli temeljito proučiti v “relativno kratkem času”.

Komentarjev 5
  • privat 17:59 20.september 2012.

    zakaj novinarji pišejo?? Ker živijo v državi ki je podobna Rusiji....po janši janša ,po pahorju pahor..in kaj naj bi sploh pisali?? Da ogrožajo svoja življenja?? Da jih Slovenska policija in tajne službe zasledujejo?? Raje pišejo bedarije in se ponavlajo...vsi ti ...prikaži več članki bi bili lahko prekopirani iz leta 91 dalje....

  • privat 12:52 20.september 2012.

    sindikat delajo to kar jim fašisti narekujejo...nekoč se jim bo sodilo in to resnično v imenu naroda!

  • privat 12:50 20.september 2012.

    vse kar doseže ta mafija je za pravno državo nesprejemljivo in nezakonito!!! polna upokojitva pri 50 letih starosti ne glede na delovndobo!! Kaki sindikati da odločajo ali mafija...a vsi skupaj so nas pahnili v tisočletno krizo!