Slovenija
18 ogledov

Začelo se je bolj jesensko

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Dve minuti pred pol drugo uro popoldne se bo začelo poletje, ki pa ga glede na trenutno vreme ne bomo najbolj čutili. A nič za to. Prihodnje dni nas bo spet grelo sonce.

Ob 13.28 po srednjeevropskem poletnem času bo nastopil poletni solsticij ali Sončev obrat, s katerim se bo začelo astronomsko poletje. Dan bo tako najdaljši v letu in noč, ki jo imenujemo tudi kresna noč, najkrajša. Poletje se bo končalo z jesenskim enakonočjem, ki bo letos 23. septembra ob 5.09.

 

Danes hladno, od jutri spet topleje

Danes bo večinoma oblačno, predvsem v južni in vzhodni Sloveniji bo občasno še deževalo. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 22 stopinj C. Od jutri naprej pa bo vreme spet vse bolj prijazno. Do konca tedna se bo postopoma otoplilo. Sicer pa več o vremenu na našem portalu www.vreme.net.
Sonce, ki bo sredi dneva doseglo navidezno najvišjo točko nad obzorjem, je danes vzšlo ob 4.59, zašlo pa bo ob 20.57. Odslej se bodo dnevi krajšali, noči pa daljšale.

 

Po izročilu poganov, ki so častili junaka Kresnika, se kresno noč praznuje kot enega največjih ognjenih praznikov, ki nakazuje začetek obdobja, ko začne sončna svetloba pojemati.

Katoličani pa bodo v povezavi s tem dogodkom v četrtek praznovali praznik sv. Janeza Krstnika.

Glede na poletni solsticij je orientiran tudi zgodovinski spomenik Stonehenge na jugovzhodu Velike Britanije, vhod vanj namreč gleda v smeri sončnega vzhoda na dan poletnega solsticija.

Poletni in zimski solsticij sta na severni in južni Zemeljski polobli obrnjena. Na južni polobli bo tako danes ob zimskem solsticiju najkrajši dan v letu, s katerim se začenja zima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.