Slovenija
15717 ogledov

Pozor, agencija za okolje prižgala alarm, to nas čaka danes

vročinski val Italija
1/2
Epa
Po junijskem vročinskem valu se znova začenja obdobje visokih temperatur, zaradi katerega je Agencija RS za okolje (Arso) za današnji dan izdala rumeno opozorilo za večino Slovenije. Temperature bodo krepko presegle 30 stopinj Celzija.

Obdobje nestabilnega vremena se končuje, nad srednjo Evropo se namreč krepi območje visokega zračnega pritiska. Vročinski val bo najprej zajel jugovzhodni del Slovenije, nato še zahodnega.

Proti našim krajem se širi vroč afriški zrak, srbski meteorologi so anticiklon poimenovali kar Lucifer, zato se počasi vzpenjamo po temperaturni lestvici. Ponekod bodo temperature v prihodnjih dneh krepko presegle mejo 30 stopinj Celzija, na vrhuncu vročinskega vala se lahko v torek in sredo na jugovzhodu Slovenije lokalno ogreje tudi nad 35 stopinj Celzija, sporočajo vremenoslovci portala Meteoinfo. Agencija za okolje je zaradi vročine, ki se obeta čez dan, za praktično vso državo razglasila rumeni alarm.

 | Avtor:

Vročina bo, pravijo, še veliko bolj kot pri nas pritiskala v Sredozemlju: V španski Andaluziji bodo temperature v prvi polovici novega tedna segle vse do 46 stopinj Celzija. Več kot 40 stopinj bodo termometri pokazali tudi na Siciliji, Sardiniji in na jugu Balkanskega polotoka.

vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot kažejo trenutne projekcije, bo zelo vroč afriški zrak nad južnim delom Evrope vztrajal vsaj dva tedna.

"Pri nas bo vročina v četrtek in petek prehodno popustila in se predvidoma spet okrepila ob koncu tedna. V večjih mestih in po gričevjih tudi noči ne bodo nudile prave svežine, saj se temperature marsikje ne bodo spuščale pod 20 stopinj Celzija, k veliki toplotni obremenitvi pa bo prispevala tudi sopara," so še zapisali pri Meteoinfo.

Severna polovica celine pa bo preplavljena z občutno hladnejšo zračno maso, kar bo predvsem srednjemu delu Evrope prineslo pestro vremensko dogajanje. Na meji med obema zračnima masama bo namreč na voljo veliko energije za nastanek krajevnih neurij.

"Tudi pri nas se bo v prihodnjih dneh postopno večala možnost za nastanek neviht, ki lahko prerastejo v krajevna neurja. Najbolj nevihtna dneva novega tedna bosta predvidoma sreda in četrtek, ko se nam bo od severozahoda približala oslabljena hladna fronta," napovedujejo na Meteoinfo.

Vročinski val | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • Pierre 14:44 10.julij 2023.

    Čim vidim tale ''opozorila'' me prime srat!!!! A bi lahko nehali, prooooosim!!!!

  • Avatar jate
    jate 15:59 09.julij 2023.

    ma daj nehajte no,sem iz KP ...čisto normalno toplo poletje...res pretiravate

  • darefoks 09:40 09.julij 2023.

    bolni ste s temi alarmi bebci