Slovenija
13 ogledov

Začelo se je pred tremi tedni

Slovenija 07.12.12, protesti v ljubljani, ljubljana, foto: anze petkovsek Žurnal24 main
V petek preizkušnja v Mariboru. Analitik še ne vidi konca, protestniki se pripravljajo na splošno vstajo. Zraven bodo tudi sindikati.

"Logika vstaj je takšna, da lahko pojenjajo ali so zatrte, a pozneje vzplamtijo še bolj neprizanesljivo," o prihodnosti protestov pravi filozof in raziskovalec družbenih gibanj Darij Zadnikar. Enaindvajsetega decembra se napoveduje do zdaj največji protest po več mestih. Zraven bodo šli tudi nekateri sindikati, a ne organizirano.

Manjka jim Facebook

Ker se je v ponedeljek na shodu proti Zoranu Jankoviću zbralo le sto protestnikov, so se začela pojavljati ugibanja, ali so to prvi znaki konca. "Ne bi rad podcenjeval teh protestnikov, a videti je bilo, da niso del sodobne mobilizacije," opozarja Zadnikar. Pojasnjuje, da tudi glede na starostno strukturo ni šlo za ljudi, ki se mobilizirajo prek socialnih omrežij. "Gre za epizodo, ki je ne moremo povezovati z vstajo, ki se mreži po sodobnih principih in katere razlogi niso odpravljeni," trdi sogovornik.

Kangler ne pomeni konca

V petek bo v Mariboru prvi protest po Kanglerjevem odstopu. "Za Maribor velja, da ostaja socialna ruševina s številnimi političnimi mrhovinarji. Zdaj je le eden manj," pravi Zadnikar. Meni, da ljudi na ulice nista prignali le socialna stiska in brezperspektivnost, ampak predvsem jemanje dostojanstva. "Podžigajo jih cinizem, laži, norčevanje in poniževanje s strani vladajočih politikov, ki pri obrambi privilegijev posegajo po propagandnih in zarotniških metodah, ki so skrb vzbujajoče za vso Evropo." Poudarja, da so protesti, ki smo jim priča, del globalnega odpora proti neoliberalizmu.

Ne rabijo predstavnikov

Protestniki so začeli podajati številne konkretne zahteve. "Na zgodovinski oder so prišle izobražene množice, sposobne samoorganizacije od spodaj, ki imajo na voljo nova sredstva komunikacije," še pravi Zadnikar. Trdi, da ne potrebujejo intelektualnih ali ideoloških elit, hierarhičnih organizacij in avtoritarnih modelov, kot je država. Meni, da je vstaja prej zatiranim ljudem dala moč. "Pri delu populacije to vzbuja nelagodje. Ti se zatekajo k starim patriarhalnim vzorcem in hlepijo po vodji, ki bi jih izvlekel iz krize," ocenjuje. Številne ideje, predlogi in rešitve, ki jih izražajo novi politični subjekti, pa se osredotočajo na človeka dostojno življenje v sobivanju z naravo in so uresničljiva alternativa neoliberalizmu, dodaja Zadnikar.

Boj za solidarno družbo

Enaindvajsetega decembra bodo na vseslovenskih protestih kot posamezniki sodelovali tudi člani Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije. "Zahtevali bomo solidarnostno družbo in ohranitev socialne države ter opozarjali na nezmožnost vlade, da opravlja svoje delo," pravi sindikalist Branimir Štrukelj.

Komentarjev 8
  • mirko 17:30 12.december 2012.

    Teleta cenzurska na Žurnalu !! Istočasno trobite po tej džavi in omejujete svobodo izražanja mnenj.

  • mirko 17:28 12.december 2012.

    Ker sem štajerc blizu maribora bom poskusil malo opisat pomen slogana >Gotof siGotovi steGotof je

  • mirko 17:00 12.december 2012.

    Nisi edini, ki ne razumeš kaj pomeni slogan> Gotof je