Slovenija
27 ogledov

Začenja se bitka za prvega šefa NPU

Harij Furlan (Foto: Finance) Žurnal24 main
Nacionalni preiskovalni urad. Če ga bo vodil tožilec, mu bodo priznali izpit za izvajanje policijskih pooblastil.

Policija je na svoji spletni strani pozvala k vložitvi kandidature za direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Direktorja bo imenoval generalni direktor policije za šest let.

Odločitev bo pogojena z mnenjem strokovne komisije iz vrst državnotožilskega sveta, predstavnika urada za preprečevanje pranja denarja in priznanega neodvisnega strokovnjaka, ki ga bo imenovala notranja ministrica.

Pogoj za tožilce
Kandidat mora poleg pogojev, ki veljajo za javne uslužbence, izpolnjevati še vrsto drugih zahtev. Med drugim mora imeti izpit za izvajanje policijskih pooblastil.

Pri tem so v vabilu zapisali, da če je za direktorja imenovan tožilec, ki nima opravljenega izpita, se na podlagi njegovih izkušenj šteje, kot da ga ima. To ne velja za morebitne kandidate iz sodniških ali odvetniških vrst.

Dodajmo, da smo v Žurnalu24 že januarja poročali, da se kot najprimernejši kandidat za prvega moža NPU omenja novogoriški tožilec Harij Furlan, ki je po naših podatkih predčasno zapustil BiH, kjer je kot tožilec posebnega oddelka za gospodarski kriminal preiskoval posle predsednika vlade Republike Srbske Milorada Dodika.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.