Slovenija
30 ogledov

Začenja se Festival pohodništva

1/5
Žurnal24 main
Jutri se začenja Festival pohodništva. "Glavni namen je izpostaviti jesenski termin, ki je za pohodništvo idealen, in poudariti neštete možnosti za pohodništvo v naši dolini," pravijo v TIC Kobarid.
V galeriji si lahko ogledate utrinke z lanskega festivala.

Festival pohodništva bo jutri svoja vrata odprl drugič. Kot nam je povedala Tatjana Humar iz Turistično-informacijskega centra (TIC) Kobarid, so bili nekateri pohodi že tradicionalni in temu primerno je bil večji tudi obisk. Na drugi strani so denimo "vodeni ogledi v muzeje na prostem iz 1. svetovne vojne in nekateri novost zadnjih let in tako število počasi narašča. Mi pa smo tradicionalne in novejše pohode združili, dodali še nekatere čisto nove in jih zdaj predstavljamo in ponujamo v sklopu Festivala pohodništva, ki mu dodajamo tudi prireditve, predavanja, oglede razstav, vezane na naravo, človeka, zgodovino, šport, etnologijo," pojasnjuje Humarjeva.

Festival je zanimiv tudi zato, ker smo tu združili moči planinska in turistična društva, Fundacija poti miru in lokalna turistična organizacija Sotočje ter turistični ponudniki. Vodiči bodo v glavnem svoje delo opravili brezplačno – z združenimi močmi smo pripravili en lep nabor pohodov in prireditev. Festival naj bi postal tradicionalen, vsako leto pa bi dodali še novosti na temo pohodništva.
Tatjana Humar

Tudi jesen ponuja nešteto možnosti
"Glavni namen festivala je izpostaviti jesenski termin, ki je za pohodništvo idealen, in tudi poudariti neštete možnosti za samo pohodništvo v naši dolini," še pravi. Dolina Soče namreč ponuja številne možnosti izletov, a se ti v zadnjih letih niso najbolj uspešno promovirali. Vodja TIC Kobarid meni, da bi se velika večina Slovencev v hribe podala, če bi imeli možnost organiziranega izleta; poleg tega se "lepote narave, zgodovinski spomeniki, etnološka dediščina pod vodstvom izkušenih vodnikov predstavijo v čisto drugi luči, kot če se človek sam sprehodi po teh poteh."

Za zahtevne pohodnike in družine
Program festivala si lahko ogledate na tej povezavi. Za družine so primerni vsi pohodi, označeni kot nezahtevni. Za tiste, ki pogosteje hodijo v hribe, so zanimivi Breški Jalovec (zahtevnejša tura), Mrzli vrh, Rapalska meja. Zaradi razgledov, predstavitve muzejev na prostem ter še živečih planin je vredno pozornost nameniti tudi izletom na Zaprikaj in Kolovrat ali pa ogledu Soške poti od izvira do Doma Trente.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.