Slovenija
28546 ogledov

Začenja se: Fronta z majhno zamudo dosegla Slovenijo, tako se bo gibala

Nevihta Ljubljana Bralec
Vremenska fronta je z majhno zamudo dosegla Slovenijo.

"Izrazita hladna fronta se bo čez dan od severa pomikala prek Slovenije in prinašala s seboj okrepljen severovzhodni veter in burjo ter res občuten padec temperature. Tako bo torkovo popoldne marsikje kar okoli 15 °C hladnejše od dopoldneva," so zapisali na agenciji za okolje. Radarsko sliko si lahko v živo pogledate na tej povezavi.

Dež bo danes najprej zajel severne kraje. Čez dan se bodo padavine postopno širile proti jugu in popoldne zajele vso Slovenijo. Vmes bodo tudi nevihte. Hladilo se bo, zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja.

https://neurje.si/radarske-slike/ 💦Satelitska animacija oblačnosti - fronta je z majhno zamudo dosegla Slovenijo. Padavine bodo sprva pričakovano zajele severovzhod in sever države ter se nato postopno širile proti jugu. Težave bo povzročal silovit veter, vmes se bodo pojavljale tudi nevihte.

Posted by Neurje.si on Monday 15 April 2024

Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 m, zvečer in v noči na sredo pa ponekod v osrednji in južni Sloveniji še niže. Nad okoli 500 m nad morjem bo predvsem na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem zaradi južnega snega in olistanosti drevja možen tudi snegolom

"Izrazita ohladitev v naše kraje prinaša tudi povečano nevihtno aktivnost. Zaradi izrazite temperaturne razlike med trenutno in prihajajočo hladno zračno maso lahko pričakujemo povečano nevihtno dogajanje. Največja verjetnost za nastanek neviht bo v območju zarisanem z rumeno barvo. V oranžno zarisanem območju lahko nastane tudi kaka močnejša nevihta, saj bodo pogoji v tistem delu nekoliko izrazitejši. Nevihte bodo spremljali močni nalivi s silovitim vetrom, krajevno lahko pada tudi sodra oziroma manjša toča," so dogajanje orisali na portalu Neurje.

 | Avtor: neurje.si neurje.si

Dotok hladnega polarnega zraka proti območju Alp se bo nato nadaljeval vsaj kakšen teden dni, ali celo več. Tako bo druga polovica meseca aprila občutno hladnejša od prve. Jutranje temperature bodo od srede naprej večinoma od 0 do 5, najvišje dnevne pa od 10 do 15 °C, sporočajo z agencije za okolje. Pred nevarnostjo pozebe nas bo nekoliko obvarovala povečana oblačnost, a dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da nočne temperature v notranjosti Slovenije padejo pod ničlo. To pa bi ob letošnjem zgodnjem razvoju rastlin lahko povzročilo pozebo.

Komentarjev 6