Slovenija
34 ogledov

Začenja se predčasno glasovanje

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Začenja se predčasno glasovanje o zakonu o malem delu. Volivke in volivci lahko svoj glas oddajo do četrtka na upravnih enotah. Enako velja tudi za volivce na lokalnih volitvah v Trebnjem, Mirni in Moravčah.

V nedeljo bo po Sloveniji potekal referendum o zakonu o malem delu, ki ureja priložnostna in občasna dela študentov, upokojencev, brezposelnih in prosilcev za azil.

Na predčasnem glasovanju lahko svoj glas oddajo volivke in volivci, ki se v nedeljo, 10. aprila, ne bodo mogli udeležiti referenduma o zakonu o malem delu. Enako velja za volivce na lokalnih volitvah v Trebnjem, Mirni in Moravčah.

Predčasno glasovanje bo potekalo na sedežih vseh upravnih enot od danes do četrtka med 9. in 17. uro.

Volivec lahko glasuje samo na tistem volišču oziroma upravni enoti, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče, na volišču pa bodo morali volivci podpisati zahtevo, da želijo predčasno glasovati.

Glasovanje v drugem kraju in na domu
V četrtek se bo iztekel tudi rok, do katerega je mogoče zahtevati nekatere posebne oblike glasovanja. Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to lahko v nedeljo storili na posebnih voliščih, imenovanih OMNIA. Gre za primere, ko denimo želi volivec iz Maribora glasovati v Ljubljani.

Za takšen način glasovanja morajo volivci do četrtka obvestiti svojo okrajno volilno komisijo oziroma upravno enoto in ob tem tudi navesti, na katerem izmed volišč OMNIA želijo glasovati.

Prav tako do četrtka je mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu. Volivce, ki zaradi bolezni ali slabše gibljivosti ne bodo mogli priti na volišča, bo v nedeljo na domu obiskal tako imenovani leteči odbor.

V Mirni in Trebnjem bodo potekale redne lokalne volitve, v Moravčah pa predčasne volitve občinskih svetnikov.

Volišča dostopna tudi invalidom
Tudi pri referendumu o malem delu so vse okrajne volilne komisije določile najmanj eno redno volišče, ki je dostopno invalidom. Na posameznih od teh volišč pa se bo glasovalo tudi z elektronsko glasovalno napravo. Volivci – invalidi, ki bi ocenili, da jim njihovo "domače" volišče ni dostopno – lahko do četrtka vložijo zahtevo za glasovanje na volišču, ki je dostopno invalidom. Enako velja za volivce na lokalnih volitvah v Trebnjem, Mirni in Moravčah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.