Slovenija
1580 ogledov

Začenjajo se pogovori z lastniki objektov, predvidenih za rušenje

Boštjan Šefic Vlada Republike Slovenije
Pričenjajo se individualni pogovori z lastniki objektov predvidenih za morebitno odstranitev.

Služba Vlade Republike Slovenije za obnovo po poplavah in plazovih v ponedeljek pričenja individualne pogovore z lastniki objektov, predvidenih za morebitno odstranitev. Namen individualnih pogovorov je lastnikom objektov podati vse razpoložljive informacije, predstaviti celoten postopek, opozoriti na potrebno pripravo lastnikov ter pridobiti podatke o njihovih razmišljanjih in izzivih. 

Prvi pogovori bodo v ponedeljek, 15. januarja 2024, ko bo državni sekretar in vodja službe Boštjan Šefic s sodelavci in strokovnjaki Državne tehnične pisarne obiskal koroško regijo. Po pogovorih si bo državni sekretar Šefic v spremstvu župana občine Mežica ogledal Nužijev plaz ter obiskal Črno na Koroškem, kjer se bo srečal z županjo Romano Lesjak

Kot so sporočili z vlade, so vse lastnike objektov, ki so predmet morebitne preselitve, že kontaktirali s strani Klicnega centra 114, ki jim je predstavil postopek in predvideno časovnico aktivnosti.

Služba Vlade za obnovo je že spodbudila aktivnosti glede nadomestnih zemljišč in prostorskih načrtov, kot izhaja iz novele Zakona o  interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023. Zato je bil 5. januarja 2024 že izveden delovni sestanek na Ministrstvu za naravne vire in prostor, na katerem so se s predstavniki občin, v katerih se načrtuje nadomestitvena gradnja, sestali z vodstvom ministrstva in Službe Vlade obnovo ter se dogovorili o nadaljnjih konkretnih aktivnostih. 

Individualne pogovore z lastniki objektov bo konec prihodnjega tedna državni sekretar Šefic s sodelavci in strovnjaki DTP nadaljeval v Savinjski regiji, so še sporočili z vlade. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Idioti 16:46 13.januar 2024.

    Če bodo lastniki ostali v svojih hišah kljub odloku o rušenju , sledi administrativno brisanje hiše iz evidence objektov, To pomeni , odvzem hišne številke , s tem , da ne morejo več prijaviti nove osebe na naslov , nezmožnost ...prikaži več zavarovanja hiše, kakor tudi odrekanje katerekoli pomoči v slučaju tudi drugih ujem . V zemljiški knjigi plomba na kakršeno koli prodajo objektov !

  • Ender3 20:15 12.januar 2024.

    A sedaj se bodo z lastniki, imetniki še dogovarjali. Kaj hočejo, da bi se zračno transportirali tja kjer jim najbolj ustreza. Potem pa se bo krivilo vlado, da oni zavlačujejo..