Slovenija
53 ogledov

Začetek četrte v verigi ta mesec

Most čez Savo in Krko Jerca Božič Kranjec
HE Brežice. Od zasnove do izdelave le slovensko znanje. Za hidromehansko opremo podpisali z Rikom.

V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (Hess) pričakujejo, da bodo v kratkem dobili gradbeno dovoljenje, tako da bi se 25. marca lahko začela gradbena dela za četrto v verigi hidroelektrarn (HE) – HE Brežice. "Zgrajena bo predvidoma v drugi polovici leta 2017," je povedal Bogdan Barbič, direktor Hessa, ki je z Janezom Škrabcem, direktorjem Rika, včeraj podpisal pogodbo za opremo prelivnih in turbinskih polj, ki bo veljala 8,6 milijona evrov.

Kot sta poudarila, Rikova ponudba v celoti vključuje slovensko znanje v dobavi, izdelavi in montaži, kot podizvajalce pa vključuje pet slovenskih podjetij. "V Sloveniji smo HE sposobni sprojektirati od zasnove do izdelave," je dejal Barbič.

Za kredit se še pogajajo

Celoten energetski del bo stal 118 milijonov evrov. Poleg lastnih sredstev in vložkov družbenikov načrtujejo najetje posojila pri Evropski investicijski banki, ki je po Barbičevih besedah projekt že odobrila, čakajo pa jih še pogajanja za komercialne pogoje posojila.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.