Slovenija
21 ogledov

Začetek del čez nekaj tednov

“Pogodbeni rok izgradnje težko obljubim, vsekakor pa je Alpine Bau tako velik, d Žurnal24 main
Predor Markovec. Na Darsu zagotavljajo, da se vrednost del ne bo povišala, o rokih pa obljub ne morejo dajati.

“Izvajalcu Alpine Bau smo povedali, da velja pogodba in da se o podražitvi ne pogovarjamo,” je na sestanku s predstavniki Krajevne skupnosti (KS) Žusterna glede predora Markovec zagotovila Mateja Duhovnik, predsednica uprave Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Dve delovni skupini
Kot je razložila Duhovnikova, so se z vodstvom podjetja Alpine Bau sestali v ponedeljek in določili dve delovni skupini, ki bosta pripravili vse potrebno za nadaljevanje gradnje predora; treba je namreč prevzeti gradbišče, urediti vsa uporabna dovoljenja, ki so se do zdaj glasila na CPM, treba pa je rešiti tudi vprašanje glede izplačil podizvajalcev. Alpine Bau se je s slovaško Skansko, ki gradi na izolski strani predora, že pogovarjal in na Darsu upajo, da bodo graditi začeli zelo hitro.

Plačanih deset milijonov
Kdaj naj bi se gradnja nadaljevala, na Darsu še ne vedo, usklajevanja delovnih komisij pa bodo zagotovo potekala še nekaj tednov. Vrednost vseh situacij, ki jih je sicer Dars do zdaj priznal CPM ter Alpine Bau, je visoka okrog 11 milijonov evrov, plačanih pa je bilo deset, od tega približno osem milijonov CPM ter dva Alpine Bauu. Trenutno je izkopanih 43 odstotkov predora, potrebnih pa bo še 600 metrov rezkanja v vsaki cevi. “Naša želja je, da se predor čim prej dokonča, hočemo pa, da se dokonča tudi varno,” je ob tem dejal Boštjan Lovšin, predsednik komisije KS Žusterna za nadzor nad gradnjo predora, in dodal, da so do zdaj zaznali nekaj manjših razpok na stavbah, za katere računajo, da bodo uspešno sanirane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.