Slovenija
38 ogledov

Začetek gradnje džamije tik za vogalom

Džamija v Istanbulu ima podobno zasnovo, kot jo bo imela v Ljubljani (slika je s Žurnal24 main
Islamska skupnost v Sloveniji še ni izbrala glavnega izvajalca del za izgradnjo Islamskega versko-kulturnega centra v Ljubljani. Tajnik skupnosti Nevzet Porić poudarja, da pogovori in pogajanja s ponudniki še tečejo, računa pa, da bi lahko bil izvajalec izbran v enem mesecu.

Po besedah Nevzeta Porića bo šlo pri centru, katerega osrednji del bo seveda džamija, za enega lepših v širšem prostoru.

Notranjost bo v modernem stilu, ki bo imel tradicionalno noto. Osnova bo kocka, visoka 24 metrov, znotraj katere bo kupola. Ta bo stala nad molilnim prostorom in bo iz modrega tekstila.

Minaret bo visok 40 metrov

Objekt bo imel en minaret, visok 40 metrov, kar je tudi višina, ki jo dopušča prostorski načrt občine.

Poleg prostora za molitev bo imel center še umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt, v kleti pa so predvidena parkirišča, restavracija in telovadnica.

Na objektu bo veliko stekla in belega vidnega betona, preko katerega ne bo ometa, kar je

Del denarja dobili iz Katarja

Kako bo potekala gradnja, je po njegovih besedah odvisno predvsem od pogovorov z izvajalcem, verjetno pa bo šlo za več faz.

Trenutno je zaključena prva faza, v kateri so izkopali gradbeno jamo, prestavili kanal za meteorne vode ter zgradili dva oporna zidova. V naslednji fazi bodo skušali narediti vse, kar bo stalo v zmelji, nato pa se bodo osredotočili na izgradnjo same džamije.

Želijo si, da bi glavna dela stekla februarja ali marca letos in bi bila zaključena v dveh ali treh letih. Pri tem je sama dinamika izgradnje po besedah Porića v veliki meri odvisna predvsem od sredstev. Del sredstev naj bi dobili iz Katarja, kar pa ne bo dovolj. Finančno konstrukcijo tako še sestavljajo.

Komentarjev 17
  • kapibara 10:00 19.januar 2015.

    @dragec- Veliko sem slišal na to "temo"..če veš kaj več, daj kaj namigni...

  • Johan Spohan 08:57 19.januar 2015.

    In to v tujem jeziku!

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:13 18.januar 2015.

    pa komuniste tud ...mislm jz ne morm verjet kako da eni vedno to tlačjo not vsepovsod.