Slovenija
100 ogledov

Začetek in konec življenja

rastlinjak v kraju Mele
1/24
Vrtni center Kurbus
Tropski raj. Na 700 kvadratnih metrih 150 različnih sort orhidej in 500 tropskih metuljev.

Če vas mika občutiti tropsko podnebje in si spočiti oči na živahnih barvah domiselno ustvarjenega raja, se lahko odpravite na izlet v Pomurje, do kraja Mele pri Gornji Radgoni. Tam bodo v rastlinjakih Vrtnarstva Kurbus do 18. marca ohranjali umetni tropski pragozd z več kot 150 različnimi sortami orhidej in 500 tropskimi metulji. Urejen bo kot sprehajališče, kjer boste lahko tudi posedeli. “Postavili smo naravne klopi za počitek in viseče mreže ter uredili vodna zajetja, obiskovalci pa lahko preobrazbo metuljev opazujejo v živo. Metulji obiskovalcem sedajo na ramena in dlani. Predvsem za otroke je to veliko doživetje,” pravi Simona Kurbus, strokovna vodja Vrtnarstva Kurbus.

metulj | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Metulji preživljajo revne Kostaričane

“Vsi tropski metulji so pripotovali v obliki bub iz Kostarike, kjer se z zbiranjem kokonov ukvarja revni sloj prebivalstva in si tako omogoča preživetje. Iz bub se pri nas v posebni komori pod posebnimi razmerami izležejo prekrasni metulji, ki po nekajminutnem počitku, nabiranju energije, odfrčijo po našem pragozdu in v določenem delu razstavnega prostora prosto letajo,” razlaga Kurbusova. Največji med različnimi metulji ima razpon kril od 14 do 16 centimetrov, najbolj cenjeni pa je nekaj centimetrov manjši azurno modri metulj vrste Morpho. Ker je njihova življenjska doba v povprečju le tri tedne, bodo ob koncu razstave sklenili tudi svoj življenjski cikel.

Vse orhideje bodo tudi naprodaj

Vse razstavljene orhideje pa boste po koncu razstave lahko kupili po znižanih cenah. Da bi vedeli, kako jih čim dlje ohranjati lepe in vitalne, se lahko udeležite tudi brezplačnega predavanja Tomaža Jevšnika, vodje proizvodnje v družbi Ocean Orchids iz Dobrovnika, ki bo o vzgoji orhidej in njihovi negi govoril 1. marca ob 17. uri. Po besedah Kurbusove orhideje najbolje uspevajo pri temperaturah nad 18 stopinjami Celzija, kar jim v tropskem raju omogočajo. Ta je sestavljen iz povsem naravnih materialov, ki jih vse leto nabirajo v bližnji okolici. Ekološkim smernicam sledijo tudi pri ogrevanju rastlinjakov in vrtnega centra, saj uporabljajo peč na biomaso. Razstava bo odprta od ponedeljka do petka od 7. do 19. ure, ob koncih tedna do 17. ure. Vstopnice pa stanejo od 3 do 4 evre, za otroke pod 12 leti pa je vstop prost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.