Slovenija
103 ogledov

Začetek je najdražji

Radiator Shutterstock
Kurilna sezona se začenja tudi v večstanovanjskih stavbah in z njo povezani stroški. Če nimate termostatskih ventilov, začnite kuriti čim kasneje.

Temperature, ki so se v začetku oktobra spustile na za ta čas nenavadno nizko raven, kličejo po začetku kurilne sezone. Ta v večini nižinskih krajev z nadmorsko višino do 500 m traja okoli 6 do 8 mesecev. V večstanovanjskih stavbah, kjer imajo skupno ogrevanje, se je kurilna sezona nekje že začela, nekje pa še ne.

Simon Fleisinger iz podjetja Upra-stan d. o. o., ki med drugim upravlja z nepremičninami v Mariboru, Rušh, Slovenski Bistrici in Rogaški Slatini, je povedal, da se pri njih  letos kurilna sezona še ni začela. "Ponavadi se začne v sredini oktobra, odvisno od vremena," je dodal Fleisinger. Podjetje Petrol, ki ima koncesijo za daljinsko ogrevanje v Ribnici, Metliki, Hrastniku, Piranu in na Ravnah na Koroškem, je kurilno sezono že začelo povsod, razen v Piranu. V Piranu se bo le-ta začela predvidoma okrog 10. novembra.

Splošni pogoji za dobavo in odjem toplote iz distribucijskega omrežja toplotne energije določajo, da se ogrevalna sezona začne po 15. septembru, ko pade zunanja temperatura ob 21. uri tri dni zaporedoma na +12 °C ali manj ter se praviloma konča od 1. do 15. maja, ko zunanja temperatura ob 21. uri tri dni zapored znaša +12 °C ali več. Pritožb strank, ki bi si želele, da bi se kurilna sezona že začela, v omenjenima podjetjema ne beležijo. "Če bi navedeno dikcijo (o začetku kurilne sezone, op. p.) tudi dejansko upoštevali, bi morali ogrevalno sezono pričeti že okrog 20. septembra. Po izkušnjah sodeč bi od večine uporabnikov dobili pritožbe o prezgodnjem začetku ogrevanja in posledično višjih stroških ogrevanja," pravijo pri Petrolu.

Kako do prihranka

Na visoke stroške v začetku kurilne sezone opozarja tudi Fleisinger. "Najdražje je ravno to prehodno obdobje, saj je zagon kotlovnic najdražji postopek in med tem časom se potroši največ," pojasnjuje. Največji prihranki so zato možni ravno v tem času, če imamo optimirane, avtomatsko vodene sisteme glede na zunanjo in notranjo temperaturo prostorov. Fleisinger poudarja pomen pravilno izvedenega hidravličnega uravnoteženja in termostatskih ventilov. "Zjutraj je mrzlo, ko pa sonce posije v stanovanje, se to hitro segreje. Termostatski ventili se avtomatsko zaprejo, kar pomeni velik prihranek pri samem kroženju ogrevalnega sistema in manj izgub. Manj izgub pa pomeni prihranek denarja," dodaja Fleisinger, ki tistim brez hidravličnega uravnoteženja svetuje, naj čim kasneje začnejo kuriti.

Pri Petrolu tako z ogrevanjem začnejo, "ko nam upravniki sporočijo, da so se stanovalci oz. ostali uporabniki (šole, vrtci, ...) odločili, da lahko pričnemo z ogrevanjem. Odkar uporabljamo zgoraj opisani način, pritožb ni več".

Komentarjev 1
  • heavyd 19:37 03.oktober 2013.

    Men je kr tale zrihtu pocen; zdravo-ogrevanje.si